Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства

Вође бивше ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими изјаснили су се да нису криви ни по једној тачки оптужнице, на почетку суђења пред Специјализованим већима Косова у Хагу. Осим прислиног затварања, тужилаштво тврди да су оптужени одговорни за најмање 102 убиства.

Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства

''Разумем оптужницу, и у потпуности нисам крив'', рекао је Хашим Тачи пред судијама, а исто су рекла и остала тројица оптужених.

Јакуп Краснићи је додао да је он ''помогао да се оптужница разуме, с обзиром на то каква је'', и пожалио се на одлагање почетка суђења.

Уводним излагањем Тужилаштва данас је пред Специјализованим већима Косова почело суђење бившим лидерима такозване ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Председавајући Смит обавестио је оптужене о њиховим правима, обавезама и мерама предвиђеним према правилу 62.

Он их је такође подсетио да се заштићеним сведоцима морају обраћати надимком датим у поступку, као и да се ниједно име заштићеног сведока не сме одати.

Алекс Вајтинг, в. д. специјалног тужиоца, рекао је да ће докази показати да су четворица оптужених подстицали и имплементирали политику која је погађала оне особе које су без основа оптужене за сарадњу са српским институцијама и особе које нису подржавале циљеве тзв. ОВК.

"Та политика је таргетирала противнике и водила њиховом притварању, мучењу и понекад смрти. Било је на стотине приведених широм Косова и на стотине убијених", рекао је Вајтинг.

Хашим Тачи суочава се са 10 оптужби за побуну из 1998. и 1999. године.

Специјализована већа Косова саопштила су да је у поступку против некадашњег косовског председника Хашима Тачија и осталих челника ОВК одобрено учешће 140 жртава.

Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору. У свим појављивањима пред Специјализованим већем у Хагу изјаснили су се да нису криви за злочине.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво