Читај ми!

Настављено суђење Дијани Хркаловић, сведочио некадашњи начелник криминалистичке полиције у Новом Саду

У Специјалном суду у Београду, на суђењу бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, сведок С. Д, некадашњи начелник Одељења криминалистичке полиције у Новом Саду, рекао је да се током оперативне обраде осуђиваног криминалца Дарка Елеза, није поступало.

С. Д. је тврдио на суђењу Дијани Хркаловић да је више сазнања о Дарку Елезу имао преко медија него из оперативне обраде, јер, како је казао, они нису ништа радили.    

Поред осталог оптужним предлогом Хркаловићева се терети да је након подношења кривичне пријаве Ж. К. 1. децембра 2017. године против осуђиваног Дарка Елеза, тадашњем начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу тражила да стави Елеза на мере тајног надзора. 

На тај начин су, Хркаловићева и Шушњић, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере, попут тајне пратње.         

С. Д. је био у радним групама за наздор лица из криминогене средине, а између осталог и групе која је пратила Елеза. 

Он је казао и да је пријавио надређеном Шушњићу да је преко пријатељских веза 2017. године сазнао да неко планира да ликвидира Елеза, након чега је са Шушњићем отишао у Београд, где се састао са Хркаловићем. 

Како је испричао сведок, у том случају се поступало, те је полиција пронашла у неком стану особу за којим је расписана потрага, али није било оружја нити нечег другог што би указало да је планирана Елезова ликвидација. 

Крешталица је у међувремену поднео кривичну пријаву против Елеза, а тада је отворена оперативна обрада у односу на Елеза.

Сведок је навео да је током другог састанка са Хркаловићевом, она рекла да не сме да се деси да Елеза убију током оперативне обраде. 

Потом је Хркаловићева изашла на говорницу и питала сведока да ли је нормално да уколико постоји претња да ће неког ликвидирати, каже да то не дозоле, а то питање судија није дозволила.  

Сведок је рекао и да је имао сазнања да је Елез тада имао уређај "Тетра" преко којег је могао да слуша полицијске разговоре и на тај начин избегава хапшење и прелази илегално у БиХ.    

На крају је, на питање судије да ли за сва непоступања у одређеним полицијским обрадама крив Шушњић, он одговорио да је према његовом мишљењу Шушњић крив.  

Испитан и полицајац Г.Р.

На суђењу је испитан и полицајац Г. Р. који је тада писао кривичну пријаву коју је Крешталица поднео против Елеза.    

Он је одговарајући на питања одбране рекао да је њему тада деловало да је та кривична пријава деловала хитно.   

Сведоку је Шушњићев адвокат поставио питање да ли има сазнања да је Далибор Богдановић звани Боћа, којем се иначе суди за убиство ММА борца У. С. и рањавање Г. К, ухваћен за време полицијској часа током пандемије са дозволом за кретање која је издата од старне Крешталичине фирме, на шта је сведок Г. Р. рекао да нема сазнања.   

Тај сведок није имао сазнања ни да ли је Хркаловићева наложила да се Елез или Крешталица ставе на мере тајног надзора, али је рекао да је имао сазнања да је Елез био на мерама неке друге службе.      

Сведок Ј. Р. је радила на оперативној обради Елеза, те је рекла да су они и излазили на терен и пратили Елеза, о чему су како тврди сачињавани извештаји.    

Следеће суђење заказано је за 29. новембар када су позвани сведоци.     

Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара