Ухапшене две особе на KиМ на захтев Специјалног суда у Хагу

На захтев Специјализованог тужилаштва у Хагу на Kосову су ухапшени Исмет Бахтјари и Сабит Јанузи и пребачени су у седиште Специјалног суда на основу одлуке судије за претходни поступак Специјализованих већа Kосова.

Они ће се појавити пред судијом за претходни поступак у најкраћем року, наводи се у саопштењу Специјализованог тужилаштва.

"Бахтјари и Јанузи су ухапшени због кривичних дела против спровођења правде, укључучући застрашивање током кривичног поступка, и ометање службених лица у обављању дужности, што представља кршење Закона о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву. Судија за претходни поступак је нашао да постоји основана сумња да су Бахтјари и Јанузи покушали да одврате сведока од сведочења у поступку пред Специјализованим већима", преносе из Хага.

Мисија Европске уније за владавину права на Kосову (Еулекс) је обезбедила оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву у складу са својим мандатом и према косовским законима.

Kосовска полиција је такође пружила оперативну подршку Специјализованом тужилаштву. Више детаља биће објављено ускоро.

Специјализовано тужилаштво сматра застрашивање сведока, одмазду према сведоцима и спречавање спровођења правде крајње озбиљним делима и наставиће да истражује и кривично гони свакога ко је укључен у такве случајеве.

У потврђеној оптужници од 2. Октобра се наводи да су Јанузи и Бахтјари, у периоду најкасније од 5. до 12. априла 2023, имали појединачне састанке са сведоком 1, како би тог сведока навели да повуче своје сведочење или да се уздржи од сведочења у службеном поступку пред Специјализованим већима Kосова, укључујући и коришћење озбиљних претњи.

У потврђеној оптужници се такође наводи да су се Јанузи и Бахтјари, као саизвршиоци са другим лицима, групно координисали пре него што су лично контактирали сведока 1, као и после тога.

По наводима оптужнице, такво поступање показује да су г. Јанузи и г. Бахтјари имали намеру да застраше сведока 1 и да ометају службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.

У потврђеној оптужници, Јанузи и Бахтјари се терете за следећа кривична дела: застрашивање и покушај ометања службених лица у вршењу службене дужности упућивањем озбиљних претњи, како појединачно тако и учествовањем у заједничком деловању групе.

Прво приступање суду Бахтјарија заказано је за 14.00 часова у понедељак, 9. октобра, у судници Специјализованих већа Kосова (СВK) у Хагу.

Прво приступање суду Јанузија заказано је за 15.15 часова истог дана, 9. октобра, такође у судници СВK. Прво приступање оптужених суду биће одржано на јавној седници.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара