Читај ми!

Акција "Армагедон", ухапшенo десет педофила

У полицијској акцији "Армагедон", на подручју целе Србије, ухапшено је десет особа педофила, сексуалних предатора који су злоупотребом интернета вршили кривична дела на штету девојчица и дечака.

Акцију су спровели припадници МУП-а, Управе за технику Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, у сарадњи са Службом за сузбијање криминала УКП, Јединицом за обезбеђење одређених личности и објеката, Полицијске управе за град Београд и другим полицијским управама.

Како се додаје у саопштењу МУП-а, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање, ухапшени су: Н. Н. (1988) из Београда, Д. Ф. (1979) из Панчева, М. К. (1952) из Ћуприје, Г. Д. (1983) из Кнића, М. П. (1984) из Владимираца, И. К. (1986) из Бикова, Н. Ј. (2003) из Бојника, С. Х. (1970) из Београда, Д. Р. (1987) из Краљева и В. Б. (1966) из Чоке, који се терети и за кривично дело угрожавање сигурности, због учињених претњи преко друштвених мрежа.

Такође, кривична пријава у редовном поступкку биће поднета Посебном тужилаштву за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Панчеву против младића (2005) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем „peer to peer“ апликација за дељење фајлова или коришћењем ТОР претраживача у циљу прикривања локације, преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Такође, они се сумњиче и да су путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм са својих и лажних налога ступили у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица, као и уговарали састанак са малолетним лицима ради сексуалног односа.

Приликом претреса станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађена је велика количина видео клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од 3-14 година и друге фотографије и видео записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, док је Н. Н. приведен надлежном тужилаштву.

Начелник Службе за борбу против високотехнолошког криминала Владимир Вујић поручио је да ће се и у наредном периоду наставити са акцијама које за циљ имају проналазак извршилаца кривичних дела против полне слободе учињених према малолетним лицима на интернету.

Циљ акције заштита најрањивијег становништва

"Полицијски службеници МУП-а, Управе за технику Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала спроводе акцију "Армагедон“ на територији целе Републике Србије у циљу проналска извршилаца кривичних дела против полне слободе учињених према малолетним лицима на интернету. Циљ ове акције је заштита најрањивијег становништва наше земље односно деце и Република Србија је одлучна у борби против овог облика криминалитета. И у наредном периоду наставићемо са овим акцијама“, рекао је Вујић.

Полицијски службеници Управе за технику Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, од 2010. године спроводе сталну оперативну акцију сузбијања искоришћавања малолетних лица у порнографске сврхе путем интернета под називом "Армагедон".

Од почетка спровођења акције до 14. августа ове године поднето је укупно 557 кривичних пријава против укупно 481 особе због извршења 768 кривичних дела против полне слободе на штету малолетних лица, као и кривичних дела против слобода и права човека и грађанина. Од овог броја укупно 419 особа је ухапшено, док су преостале кривичне пријаве поднете у редовном поступку.

Од почетка ове године до 14. августа поднетo је 47 кривичних пријава против 47 особа због извршења укупно 68 кривичних дела: приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију – 47 кривичних дела, полно узнемиравање – 17, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу – једно кривичнo делo, као и принуда – три кривична дела.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије