Читај ми!

Сви оптужени припадници Шарићеве криминалне групе негирали кривицу

У Специјалном суду у Београду сви оптужени припадници организоване криминалне групе Дарка Шарића негирали да су извршили кривична дела за која се терете, међу којима је и планирање убиства сведока сарадника Небојше Јоксовића.

Некадашњи полицијски службеник Милутин Радовановић је, износећи одбрану, рекао да није учинио ниједно кривично дело, односно да није био члан криминалне групе, да није усмеравао истраге како би се извршиоци прикрили и да није достављао строго поверљиве податке.

Тврди да му Шарић није дао никакав налог, да није добио новац, да му оптужени Данило Одовић није дао телефон са апликацијом Скај (Sky) и да никад није користио телефон са том апликацијом.

Оптуженог Александра Бошковића, Радовановић познаје десет година, како је рекао, а преко њега је упознао Душка Шарића, што је, како тврди Радовановић, одобрио тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, и додао да су њих двојицу користили "као информатор".

Оптужени полицајац Душко Мирковић негирао је да је починио кривична дела која му се стављају на терет и навео да је адвоката Дејана Лазаревића упознао преко фудбалског клуба БАСК, који је од Бојана Радовановића преузео Лазаревић.

Урош Радовановић такође је негирао кривицу, тврдећи да није чувао стражу некоме ко је бацио бомбу и да гардероба која је пронађена код њега није његова, што може да се види по величини.

Пре њега кривицу су негирали Шарић, Лазаревић, Данило Одовић, Александар Бошковић и Данило Стојановић.

Шарић навео да није имао телефон у притвору и да није комуницирао са оптуженима

Дарко Шарић је најпре негирао да је починио кривична дела за која је оптужен, тврдећи да се цела оптужница своди на неке преписке које је он наводно писао, што такође негира, и наводи да није имао телефон у притвору и да није комуницирао са осталим оптуженима.

Истакао је да није могао да организује криминалну групу и да им даје налоге, јер је све време био у притвору под надзором, док је за оптужбе да је планирао убиство сведока сарадника Небојше Јоксовића рекао да више личе на сценарио из филма, јер тврди да тужилаштво за те наводе нема доказе.

Истакао је и да је неке од оптужених први пут видео у судници, као и да је једино са адвокатом Дејаном Лазаревићем био у контакту, јер му је био бранилац.

Рекао је и да је прошао полиграф, али је оценио да је у Србији полиграф валидан само када "не прођеш".

Када је у питању оптужба у вези са Гораном Николашевићем, Шарић тврди да нема смисла да је хтео да га дискредитује као сведока сарадника, јер је правоснажна пресуда била два месеца пре тог догађаја.

Лазаревић такође негирао кривицу

Адвокат Дејан Лазаревић је такође негирао кривицу и нагласио да је Шарића бранио осам година, као и да му је част и понос да брани таквог човека.

Лазаревић је рекао да није имао телефон са криптованом апликацијом Скај, и да је ухапшен у својој адвокатској канцеларији, где су му полицајци сликали списе из регистратора које има као бранилац у предметима.

Поручио је да је честито бранио Шарића и поновио да није упознао таквог човека.

Стојановић тврди да је ухапшен јер је радио свој посао 

Данило Одовић, Александар Бошковић и Данило Стојановић су такође негирали кривицу и рекли да нису користили телефоне са апликацијом Скај.

Стојановић тврди да је ухапшен јер је радио свој посао, наводећи да никад није узео новац или криптовани телефон од осталих оптужених, што му они, како је рекао, нису ни обећавали.

На питање судије како познаје оптуженог Александра Бошковића, Стојановић је рекао "то је оно о чему не могу да причам", алудирајући да је то службена тајна.

Његов бранилац је најавио да ће Стојановић ограничено изнети одбрану, јер је суђење отворено за јавност и предложио суду да пошаље допис МУП-у да га ослободи чувања службене тајне.

Стојановић је за оптуженог Милутина Радовановића рекао да му је то колега и пријатељ.

Говорећи о свом послу, рекао да је да су постојале радне групе у оквиру МУП-а које су се бавиле само навијачима, те је тад рекао да су навијачи у Србији планирали да се прикључе литијама у Црној Гори, док су од Црногораца сазнали да они планирају да их ухапсе на граници и да прикажу то као покушај рушења црногорског система.

Након тога су припадници МУП-а пустили навијачима дезинформације да направе мирне протесте у Београду уместо да иду у Црну Гору.

Адвокати тражили кућни притвор за оптужене

Адвокат Данило Шарић, бранилац Дарка Шарића, предложио је суду да укине притвор Дарку Шарићу како би отишао на издржавање казне затвора од 14 година, на коју је правоснажно осуђен због шверца кокаина.

Бранилац Данила Стојановића и Милутина Радовановића, Вељко Делибашић, тражио је од суда да се његовим брањеницима укине притвор, јер не постоји опасност да ће поновити кривично дело будући да су суспендовани.

Делибашић је предложио да Стојановићу и Радовановићу притвор буде замењен кућним притвором, а понудио је као бранилац јемство у износу од по 10.000 евра за сваког од њих.

Адвокат Никола Думнић, бранилац Уроша Радовановића, предложио да му буде укинут притвор и замењен блажом мером, односно забраном напуштања стана.

Оливера Ђорђевић, бранилац Дејана Лазаревића, тражила је од суда да укине њеном брањенику меру забране напуштања стана уз електронски надзор.

Адвокат Душка Мирковића је рекао да је он суспендован и тражио је да му се укине кућни притвор.

Суд је укинуо кућни притвор Душку Мирковићу.

Шта се наводи у оптужници

Поред Шарића и Лазаревића, оптужени су и Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић.

Бојану Станојковићу, Николи Спасојевићу, Стефану Андрејићу, Милану Вучинићу, Арси Шарићу и Душку Шарићу суди се у одсуству, док се са слободе бране адвокат Дејан Лазаревић, Данило Одовић и Александар Бошњаковић.

Према оптужници Тужилаштва за организовани криминал, вођа ове групе је Дарко Шарић који је, како се сумња, створио план деловања да се из безобзирне освете убије Небојша Јоксовић, сведок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића и других водио због кријумчарења кокаина.

Када у томе нису успели, Шарић је, како се сумња, издао налог да се предузму радње које су биле усмерене на дискредитацију Јоксовића да евентуално изгуби статус сведока сарадника.

Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријављивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво