Скуп о наслеђу Хашког трибунала

Процес против Радована Караџића биће окончан у фебруару 2014. године, каже Патрик Робинсон. Хапшење бегунаца кључно за наслеђе Хашког трибунала, рекао Серж Брамерц. Међу учесницима и српски тужилац Владимир Вукчевић.

Дводневна конференција под називом "Процена наслеђа Међународног суда правде за бившу Југославију" почела је у Хагу. Скупу присуствују председници судова и главни тужиоци за ратне злочине Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Председник Хашког трибунала Патрик Робинсон рекао је на отварању скупа да земље бивше Југославије треба не само да наставе посао Трибунала у својим домаћим законодавствима, већ и да имају пун приступ свим јавним подацима суда, које могу користити у будућности.

Робинсон очекује да ће процес који се води против Радована Караџића, као последњем пред Трибуналом, бити окончан у фебруару 2014. године.

Председник Трибунала није могао да прецизно одговори на питање из публике када ће Трибунал окончати рад.

Робинсон је, међутим, рекао да би жалбена фаза суђења Караџићу, по његовом очекивању, требало да буде окончана у фебруару 2014. године.

"Мандат судијама Трибунала до 2011. требало би да у марту продужи Савет безбедности УН", најавио је Робинсон.

Одговарајући на питање о обештећењу жртвама ратних злочина, Робинсон је казао да је велики поборник исплате обештећења и да је то питање три пута покретао пред Саветом безбедности и у Генералној скупштини УН.

Хапшење бегунаца кључно за наслеђе Суда 

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Бремерц је рекао да ће хашко тужилаштво највише допринети наслеђу које суд оставља тако што ће "окончати текуће процесе", али и обезбедити да бегунци, Ратко Младић и Горан Хаџић, буду ухапшени.

"Ако се то не догоди, то би имало негативан утицај на наслеђе Трибунала", казао је Брамерц.

Главни тужилац је нагласио да ће "успех Трибунала у крајњој линији зависити од тога како ће наш рад наставити национална правосуђа" у региону бивше Југославије.

"Имамо пуно поверење у председнике судова и тужиоце у региону. Ја апсолутно верујем у њихову посвећеност да решавају проблеме и мењају свест", подвукао је Брамерц.

Прецизирао је да је хашко тужилаштво националним правосуђима у последње две године предало истражни материјал о 43 особе против којих оптужнице нису подигнуте у Хагу.

Као препреку сарадњи правосуђа у региону, Брамерц је издвојио немогућност изручења оптужених, додајући да је узнемиравање и заштита сведока и даље актуелно питање.

Хашко тужилаштво, међутим, "није контролор националних правосудних система", назначио је Брамерц.

У сутрашњим расправама на конференцији учествоваће, како је најављено, министарка правде Снежана Маловић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, који прати и данашњи рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво