Читај ми!

Почело сведочење другог сведока на суђењу Тачију и другима

Испитивањем другог сведока у Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу настављено је суђење бившим вођама такозване ОВК, Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију. Претпоставља се да ће други сведок сведочити најмање пет дана.

Специјализовано тужилаштво је започело испитивање свог другог сведока, који је причао да је место Малишево у општини Ораховац, било под контролом припадника такозване ОВК.

Сведок је прецизирао да су у Малишеву постојале две јединице којима је руководила такозвана ОВК - јединица "љуми" и јединица "челику".

"Када су извођене акције против полиције или српских снага, ОВК је увек излазила са саопштењима и преузимала одговорност за нападе, од 1997. године", рекао је сведок.

Демократски савез Косова и бившег лидера Ибрахима Ругову назвао је "пацифистима", којима је, како каже, и сам био припадник. Први пут је, каже, припаднике такозване ОВК видео на сахрани једног Албанца 1997. године.

Сведок је рекао да је накнадно сазнао да је један од припадника тзв. ОВК био оптужени Сељими.

"И други су говорили исто, а један од говорника, а то је Реџеп Сељими, који је носио маску, био је строжи од осталих, рекавши да од сада 'ОВК мора да се чује', да је потребно борити се за слободу Косова јер се речима не може ништа постићи. Очигледно, мислио је на 'пацифисте' и истакао да слобода не долази само мирним речима, већ и ратом", открио је сведок, пренео је "Репортери".

Након тога је суђење је прешло у полузатворену седницу, када само присутни у судници могу да чују сведочење, док у видео преносу нема тона.

Први сведок је причао више од три дана, све време на полузатвореној седници, што значи да су сведока могли да чују само присутни у судници, док су у видео преносу, без тона, путем видео конференцијске везе могли да се виде само чланови судског већа.

Претпоставља се да ће други сведок сведочити најмање пет дана.

На почетку суђења, 3. априла, окривљени су заједно са својим браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе.

У овом поступку одобрено је сведочење 140 жртава.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора такозване ОВК на КиМ и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво