Читај ми!

Први сведок на суђењу Тачију и осталим лидерима такозване ОВК

У Хагу је настављено суђење бившим лидерима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију. После прошлонедељних уводних речи Тужилаштва, одбране и заступника жртава, реч је добио први сведок.

Албанка која се у судници ословљава бројем, замагљеног лица и измењеног гласа - први је сведок у предмету Тачи и остали. Због заштите идентитета, од њеног сведочења јавност је могла да чује само полагање заклетве.

"Свесна значаја свог сведочења и законске обавезе, свечано изјављујем да ћу говорити истину, целу истину и само истину и да нећу прећутати ништа од својих сазнања", рекла је сведокиња.

О сазнањима тужилаштво је тражило да је испитује 3,5 сата. Одбрана још 14. Очекивано за адвоката са стажом у хашким судницама, јер су - каже - у процесима попут овог први сведоци и најважнији. А реч је о тзв. сведоцима базе злочина.

"То су они сведоци који су сами били жртва злочина и сведоци који могу да посведоче о злочинима који су извршени над неким другим особама, а чему су они присуствовали. Обично су то затвореници који су мучени или силовани и која је могла да види како се поступало и према другим људима који су се нашли у тој истој ситуацији", рекао је адвокат Зоран Живановић.

Саслушавање сведока долази недељу дана од почетка суђења четворици бивших лидера ОВК - на челу са Хашимом Тачијем. Тужилаштво сматра да су као учесници у УЗП одговорни за убиство 102 људи, затварање и мучење више од 400. Одбрана одговара да стварна моћ није била у њиховим рукама, већ локалних команданата ОВК.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара