Шарић негира оптужбе о прању новца

У Специјалном суду у Београду кренуло је испочетка поновљено суђење Дарку Шарићу и 15-оро  његових сарадника, које тужилаштво терети за прање новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина. 

Оптужени Дарко Шарић је потврдио да остаје при ранијој одбрани и навео да је други део новца за фирму "Штампа" ишао преко банке у Црној Гори у банку на Кипру, тврдећи да је заложио акције у банци и добио пет милиона евра. 

Како је навео Шарић, вештаци су све анализирали и потврдили да је "све чисто", што су адвокати одбране суду доставили у документацији. Поновио је да је прошли пут био осуђен за нешто за шта није оптужен, односно за куповину фиме "Штампа".

Другооптужени Небојша Јестровић је предложио суду да се у овом поступку преслуша разговор са сведоком-сарадником Небојшом Јоксовићем, јер се у том разговору, како тврди, помиње само новац, стога не би требало да тај снимак буде доказ у поступку за кријумчарење дроге, већ прање пара.

Јестровић је замолио судско веће да поступа по закону, расправљајући се са судојама и причајући о стварима које нису део овог судског поступка. "Ја сам нервни болесник, морате ме разумети и пустите ме да се браним како знам", рекао је Јестровић.   

Сви оптужени су остали при својим ранијим одбранама, док је Г.В. рекао да је на њега вршен притисак од стране припадника БИА и тужилаца да прича неистине и тада се извинио и оптуженом Б.С. 

Оптужени Б.С. је суду доставио кривичне пријаве које је поднео против људи који су, како је казао, терали припаднике ове групе да причају неистине. Доставио је и слике са видео надзора испред зграде у којој је Г.В. живео, где се види припадник БИА како улази, док је на суђењу, како тврди Б.С. причао да се није виђао са њим.

Б.С. је суду доставио и документацију позива између тог припадника БИА и Вучковића.

Оптужени Н.С. је навео да је нашао стари пасош који доказује да је тог дана, за кад тужилаштво тврди да је био у банци и учествовао у прању новца, он заправо био у Паралији са пријатељима. Он је суду доставио фотокопију странице пасоша на којој је печат изласка из земље, додајући да је унук случајно нашао тај пасош док се играо.

Одбрана је предложила нове доказе након чега је судија заказао следеће суђење за 9. мај. На почетку суђења раздвојен је поступак према М.Д. који је болестан, о чему је суду достављена медицинска документација.

Суд је на неком од претходних суђења донео решење да се Б.С. суди у одсуству. За њим је расписана потерница 19. априла прошле године, пет дана након што је Шарић поново ухапшен због сумње да је организовао другу криминлалну групу.

Б.С. је обухваћен и новом оптужницом коју је Тужилаштво за организовани криминал подигло против Дарка Шарића и још 14 припадника његове нове организоване криминалне групе, којом се терете за оружје, изазивање опште опасности, злоупотребу службеног положаја и планирање тешког убиства сведока-сарадника Небојше Јоксовића.

Припремно рочиште по тој оптужници је одложено претходне недеље, пошто је одбрана тражила изузеће председника судског већа и председника суда, а следеће припремно рочиште је заказано за 10. април. 

Шарићу и осталима у поступку за прање новца суђење се понавља по налогу Апелационог суда у Београду, који је 4. августа прошле године укинуо првостепену пресуду којом је Шарић био осуђен на девет година затвора.  

Поред Шарића, пресуда је укинута и осталим осуђенима у овом поступку, док је суд потврдио део пресуде у ослобађајућем делу у односу на Д.Ш. и Н.К.

Виши суд у Београду продужио је за још 60 дана притвор Дарку Шарићу и двојици припадника његове организоване криминалне групе, који се потврђеном оптужницом терете за кривична дела међу којима је и убиство.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво