Београд, жена осуђена на три године затвора за убиство супруга

Виши суд у Београду осудио је на казну затвора од три године Јасмину Бајовић, због убиства супруга Милорада Бајовића у новембру 2021. године у кући у Сурчину.

Суд је Бајовићеву осудио за кривично дело убиство на мах, иако се оптужницом она теретила за кривичцно дело убиство.

"Оглашена је кривом што је тог дана у стању битно смањење урачунљивости, не својом кривицом доведена у стање раздражености од стране супруга, због вређања и злостављања", рекла је судија.

Такође, судија је рекла да је стање раздражености акумулирало јер је годинама трпела насиље.

У казну затвора суд је урачунао и време које је Бајовићева провела у притвору и у кућном притвору са електронским надзором.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво и одбрана имају право да уложе жалбу.

Тужилац је у својој завршној речи тражио од суда да Бајовић огласи кривом и осуди на казну затвора, предлажући узме у обзир да оптужена нема отежавајућих околности, док постоји читав низ олакшавајућих околности.

Од олакшавајућих околности тужилац је навео држање Бајовићеве током поступка, што је неосуђивана и мајка троје деце.

Пуномоћница оштећених се сложила са завршним речима тужиоца и додала да је Бајовићева уколико је трпела насиље од супруга могла да га пријави полицији, додајући да је њена одбрана усмерена на умањење одговорности.

Бранилац је предложио да се Бајовићева осуди уместо за кривично дело убиство, за кривично дело тешка телесна повреда на мах са смртним исходом и да јој се изрекне казна затвора у трајању од годину и три месеца у коју би било урачунато време проведено у притвору.

Бајовић је затим изразила кајање и замолила судско веће да је осуди на што мању казну затвора како би могла да буде са својом децом.

Три сина које Бајовићева има са убијеном супругом су поновили да се не придружују кривичном гоњењу.

На почетку суђења у својој одбрани тврдила да је њен муж стално пио и да је у таквом стању стално малтретирао њу и децу.

Износећи одбрану оптужена је рекла да је и на дан убиства њен супруг дошао пијан, провоцирао је и ударио пар пута, након чега је она узела нож и убола га, тврдећи да је то можда махинално урадила и да није имала ту намеру.

Након инцидента оптужена и један од синова су убијеном ставили пешкир преко ране и позвали Хитну помоћ.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво