Читај ми!

Несрећа у руднику "Соко" – осам рудара страдало, 21 повређен

Oсам рудара је страдало, док је 21 повређен у руднику мрког угља "Соко" код Сокобање. Саопштена су имена погинулих. Ресорна министарка Зорана Михајловић рекла је да у руднику није дошло до експлозије, већ да су се рудари угушили због високе концентрације метана. Субота Дан жалости у Алексинцу и Трговишту.

Субота Дан жалости у Трговишту

Поводом несреће у руднику ''Соко'', на територији општине Трговиште субота 2. април проглашена је за дан жалости.

Међу настрадалима у руднику је и мештанин општине Tрговиште, из села Радовница, Бранислав Златановић.

Председница општине Трговиште Миљана Стојановић Златковић каже да је дубоко потресла вест о настрадалим рударима и изражава најдубље саучешће породицама свих настрадалих.

Златковићева је такође истакла да ће се локална самоуправа општине Трговиште максимално ангажовати и помоћи породици настрадалог рудара Бранислава Златановића.

Извештаји Лидије Георгијев, Дејана Тасића и Јелене Мариновић

Председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић и хрватски члан Жељко Kомшић као и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи упутили су телеграме саучешћа поводом трагичне несреће у руднику Соко.

Седамнаест рудара задржано на болничком лечењу

Седаманест рудара из рудника "Соко", који су смештени у алексиначку болницу, у стабилном су стању и ван животне опасности. Најмлађи рудар има 21 годину.

Директор Опште болнице Алексинац Горан Видић рекао је да је у тој болници прегледан 21 повређени рудар.

„Двојица су упућена на даља испитивања у нишки Клинички центар, а двојица су пуштена на кућно лечење", рекао је Видић.

Према речим Видића, један од упућених у Ниш има симптоме удисања гаса, док је други послат на скенер главе и преглед код неуролога како би се избегле могуће компликације.

Од 17 рудара који су задржани у алексиначкој болници, двојица имају прелом лакта за који неће бити потреба операција, док је код осталих реч о лакшим нагњечењима и удисању гаса.

Завршен је први део истрaге – није било експлозије, рудари су се угушили од велике количине метана.

Извештаји Дејана Тасића и Јелене Мариновић

У Алексинцу субота Дан жалости

Због несреће у руднику мрког угља "Соко", у којој је погинуло осам рудара, од којих су шест из Алексинца, у тој општини је проглашен Дан жалости.

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време Дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља.

У образовним установама Дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се Дану жалости.

Дан жалости у спротским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Србије и застава спортских клубова.

За време Дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Опширније Краће

Михајловић: Није било експлозије

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић саопштила је да у руднику "Соко" није дошло до експлозије, већ да су се страдали рудари угушили због високе концентрације метана.

"Велика је туга, погинуло је осам рудара рудника 'Соко'. Јутрос у 4.10 су се угушили. Дакле, није било никакве експлозије ни ничега другог није било, једноставно пораст метана је био тако висок да су се угушили", рекла је министарка.

Изразила је саучешће породицама страдалих рудара.

"Тела су сада на путу за Ниш да се изврши обдукција. Истражни органи раде свој посао – то и полиција и инспекције и сви који су потребни. Верујем да ћемо ускоро имати јасно и написмено узроке овог дешавања", наводи Михајловићева.

Истиче да је то метански рудник, као и да има сву потребну опрему и мониторинг.

"Имамо апсолутно све што се дешавало, сваки секунд у руднику снимљено и још једном потврђујемо да није било експлозије", додала је она.

Нагласила је да ће држава помоћи породицама страдалих, као што ће и рудари "Ресавице" помоћи својим колегама.

"Иза осам рудара остало је 12-оро деце, једна беба која се родила почетком ове године. Наша је обавеза да учинимо апсолутно све за њихове породице и наравно да никада не буду заборављени", поручила је Михајловићева.

Два рудара која су збринута у УКЦ у Нишу нису животно угрожена

У Универзитетском клиничком центру у Нишу су збринута два рудара јер имају теже повреде али, на срећу, нису животно угрожени.

Доктор Драган Димић рекао је да су од тренутка када су чули да се догодила несрећа мобилисали  комплетне екипе које су предвиђене за такве ситуације.

"Од почетка смо спремни да примимо пацијената колико буде морало. До сада смо, на срећу примили, само два. Они немају ортопедске повреде. У питању је тровање метаном и другим гасовима. Збринути су на ендокринологији где се иначе збрињавају токсиколошки пацијенти", навео је Димић.

Према његовим речима у контакту су са колегама из других болница где се налазе повређени рудари и немају најаве да ће још неког послати у Ниш, али су спремни за евентуални долазак још некога.

Шесторица страдалих рудара из Алексинца, један из Врања и један из Сокобање

Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић каже за РТС да се, нажалост, поново у том месту догодила трагедија. Изражавам саучешће свим породицама настрадалих рудара, поручује Радичевић.

У несрећи је погинуло осам рудара – шесторица су из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање.

"Тренутно у јами се налази рударски инспектор са јавним тужиоцем и комисијом која је формирана од стране управе рудника како би се утврдили узроци несреће и очекујемо убрзо да изнесу тела настрадалих рудара", навео је Радичевић.

Указао је и да је 18 рудара на болничком лечењу, као и да нико није животно угрожен.

Председник општине Соко Бања Миодраг Николић рекао је за РТС да је ово заиста велика трагедија и за Алексинац, али и за Соко Бању.

Истиче да је последњих година много уложено у побољшање безбедносних услова.

"Просто против природе не можете, истрага ће показати да ли је то тако... Губитке ових младих људи и њухових породица неће моћи нико да надокнади, али општине Соко Бања и Алексинац, рудник и министарство су ту да изађу у сусрет и помогну и деци тих рудара и сви смо ту на располагању", додаје Николић.

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породицама рудара страдалих у несрећи у руднику угља "Соко".

"Њихова часна професија, једна од најтежих на свету, одувек је захтевала људе посебног кова: храбре, упорне, чврсте и непоколебљиве. Управо су њихов свакодневни труд и самопрегорни рад одувек представљали саму срж и окосницу целокупног развоја наше земље и зато Србија данас посебно жали због губитка њихових живота, јер нема речи утехе у оваквој трагедији", навео је Вучић.

У болницу у Алексинцу примљено 20 рудара

У болницу у Алексинцу је примљено 20 рудара, а директор те здравствене установе Горан Видић каже да су сви у стабилном стању, док је да троје теже повређено и нема животно угрожених.

"Сви су задржани на лечењу, и они са лакшим повредама су задржани на опсервацији због евентуалне даље дијагностике и праћења стања да не би дошло до погоршања. Неки од повређених удахнули су и већу количину гаса. Један повређени је транспортован у Ниш ради даље дијагностике, а 19 повређених рудара је остало код нас", рекао је Видић.

У Универзитетском Клиничком центру у Нишу спремни су да приме све повређене и лекари свих специјалности већ се налазе у Ургентном центру.

Испред болнице у Алексинцу од раног јутра се окупљају чланови породица, колеге и пријатељи повређених рудара.

Чланови породица повређених рудара кажу да су они били у трећој смени да су их посетили у алексиначкој болници, као и да нису тешко повређени.

Како кажу увек се пази у руднику, али се несреће догађају, јер су наводе, у питању  секунде.

Извештај Јелене Мариновић

Акција спасавања завршена

Како дописница РТС-а незванично сазнаје, акција спасавања рудара је завршена.

Већина повређених рудара пребачена је у болницу у Алкесинцу, а двоје њих у УКЦ Ниш. 

У круг рудника стигле су и екипе погребних предузећа, па су вероватно и тела страдалих рудара извучена.

У смени је било четрдесетак рудара.

Извештај Лидије Георгијев

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је рудник у којем се несрећа догодила и изразила саучешће породицама страдалих рудара.

"Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије", рекла је Михајловићева. 

Директор ЈП ПЕУ Ресавица Саша Спасић саопштио је имена погинулих рудара. Изразио је саучешће породицама страдалих.

"Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту", рекао је Спасић.

Навео је да је 18 рудара повређено и да нико није животно угрожен.

Заробљено још двадесетак рудара

Како јавља репортер РТС-а, у руднику је заробљено још двадесетак рудара.

У Нишу збринута два рудара; др Перишић: Имамо најаву доласка 20 до 30 рудара

Директор УКЦ Ниш доктор Зоран Перишић каже за РТС да су за сада у тој здравственој установи збринута двојица рудара, оба са повредама грудног коша.

"Имамо најаву доласка једне веће групе – између 20 и 30 повређених рудара, тако да ће они бити сви прегледани и врло вероватно збринути у Клиничком центру. Сви ће добити најбољу медицинску негу, у то не треба сумњати", додаје доктор.

Истиче да имају капацитете и да су све службе спремне.

Укључење директора УКЦ Ниш доктора Зорана Перишића

У смени било 49 рудара, 18 збринуто у Општој болници у Алексинцу

Директор Опште болнице у Алексинац доктор Горан Видић каже за РТС да су четири екипе Дома здравља Алексинац на терену, ако и екипе из Зајечара и Књажевца које су укључене.

Наводи да је у Општој болници у Алексинцу збринуто 18 повређених рудара – 15 са лаким повредама, двојица са повредама лакта и један са серијским преломом пет ребара, али да је и он ван животне опасности.

"Сви пацијенти који нису хитни и операције које су планиране су отказани, пацијенти су пуштени, мобилисали смо и остала одељења у згради. У овом тренутку ми немамо проблем са капацитетима", додаје доктор.

Истиче да су у контакту са управом рудника и да је 49 рудара било у смени.

"Тешка је ситуација овде, ту је и родбина, људи су узнемирени. Нама није нажалост прва несрећа. Алексинац и околина су познати по томе, то се сада поновило", наводи Видић.

Укључење директора Опште болнице у Алексинцу доктора Горана Видића

Осам рудара погинуло, око 20 повређено

Директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић каже за РТС да је несрећа велика и да је, према првим информацијама, погинуло осам рудара, а да је око 20 њих повређено.

Истиче да су углавном у питању лакше повреде.

"Више околних центара је послало све своје екипе које су могли, па и ми, део се превози у Општу болницу Алексинац. За сада имамо довољно капацитета", додаје Живадиновић.

Наводи да нема информације колико је још заробљених рудара. 

Каже и да се ради о алексиначкој смени, тако да је већина рудара из Алексинца. 

Укључење директора Дома здравља Алексинац Родољуба Живадиновића

До несреће је дошло у јутрос око 5 сати.

Бројне екипе Хитне помоћи налазе се код рудника "Соко". 

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво