Читај ми!

Почетак првог суђења ОВК у Хагу заказан за 15. септембар

Почетак првог суђења пред Специјализовним већима са седиштем у Хагу заказан је за 15. септембар, а на оптуженичкој клупи наћи ће се некадашњи комадант у ОВК Саљих Мустафа, оптужен за злочине у селу Злаш на Косову и Метохији 1999. године.

Судско веће које ће судити Саљих Мустафи, предвидело је и 16. септембар за суђење, када ће у ова два дана, након уводних процедура, најпре тужилаштво одржати уводно излагање од три сата, а потом и заступник жртава од сат времена.

Сведочење прва два сведока тужилаштва планирано је за понедељак и уторак, 20. и 21. септембра, објављено је на сајту Специјализовних већа.

Суђење Мустафи ће бити прво суђење неком оптуженом из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа се налази у хашком притвору од септембра прошле године.

На статусној конференциј крајем октобра 2020. године Саљих Мустафа негирао је све тачке оптужнице и најавио је да ће се поред осталог бранити алибијем.

Оптужницом се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили поједини припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу, које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Саљих Мустафа (48) ухапшен је и изручен Хагу 24. септембра, по налогу судије за преходни поступак, након потврђивања оптужнице. 

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво