Читај ми!

Палма и Мариника, бити или не бити

Драган Марковић Палма и Мариника Тепић су особе о којима се највише говори протеклих седам дана у Србији. Све је почело од њених оптужби за наводно подвођење и педофилију у Јагодини. Драган Марковић тврди да у овом случају нема ни сведока ни жртве, већ се од свега прави политички ријалити. Мариника Тепић јуче је дала изјаву у полицији у Јагодини и рекла да има још седам сведока који би могли да сведоче против Драгана Марковића Палме, али да неће да открије њихов идентитет док не добију заштиту.

Политички, ово је свакако бити или не бити. За Драгана Марковића Палму или Маринику Тепић. Војнички фигуративно речено након овога – или си пуковник или си покојник.

"Данас знам, а сазнаће и цела Србија да је подвођење жена, девојчица, девојака готово свакодневица у Јагодини, том приватном граду Драгана Марковића Палме", рекла је 19. априла Мариника Тепић.

Ово ће морати да се разреши и правно. Драган Марковић Палма мисли на овај начин: "Због овога мора да иде у затвор или Мариника Тепић или ја, ко лаже, значи Мариника Тепић мора све да докаже."

Професори кривичног права кажу да је још све далеко од суда. Вања Бајовић, ванредни професор Правног факултета у Београду, каже да овде можемо да кажемо да имамо типичан пример једног медијског суђења, и пре покретања кривичног поступка.

"У неку руку то може да представља и известан притисак на правосуђе, што није лоше када правосуђе не ради свој посао, међутим, ми овде нисмо ни имали прилике да видимо да ли правосуђе ради свој посао јер кривични поступак није формално ни покренут", наводи Бајовићева.

Све је кренуло на конференцији за новинаре у Странци слободе и правде 19. априла. Потпредседница странке тада је пустила снимак човека кога је представила као сведока и некадашњег радника у хотелу у Kончареву.

"Моја другарица, значи особа коју лично познајем, била је једна од његових хостеса, то је било 2010. и 2011. Под претњом је присуствовала журкама, а након те новогодишње журке је девојчицу, по њеној тврдњи, од неких 15-16 година из Београда водила у просторију изнад Телевизије Јагодина, тамо је била његова соба. Плакале су обе док су ишле тамо, у соби изнад Радио-телевизије Јагодина био је наг Марковић када су њих две ушле. Моја другарица је отишла, девојчица је остала неко време, можемо да претпоставимо шта се тамо десило."

Драган Марковић Палма одмах је све оптужбе одбацио на конференцији за новинаре у Јагодини.

"Нећу стати док се поступак не заврши. Све наводе морају да објасне, да дођу ти о којима су причали, али да вам кажем, то је чиста лаж, нема ко да дође. Ја имам три унуке, да је неко то њима радио, ја бих то завршио по хитном поступку", рекао је Драган Марковић Палма.

Професори кривичног права, крајње хипотетички, јер још није покренут поступак, објашњавају природу могућег кривичног дела.

"У том случају немамо сагласност жртве, ту се ради о кривичном делу трговине људима за које је прописана казна од минимално пет година затвора, а максимално може да се изрекне 20 година затвора. И то ако се ради о малолетном лицу", објашњава професорка Вања Бајовић, али додаје да сада имамо причу наводног сведока и да то ништа не значи да се не покрене кривични поступак.

Наводни сведок је рекао да су на једној тајној журки у Јагодини били присутни, између осталих, Ивица Дачић, Александар Антић, власник телевизије Kоперникус Срђан Миловановић.

Дачић је све демантовао, рекао је – никада нисам био на тајним журкама где су подвођене малолетнице. Исто каже и Срђан Миловановић.

Поједини медији пренели су да је Драган Марковић открио идентитет заштићеног сведока. Рекао је да је члан Странке слободе и правде, да је упадао у РТС, да је био на конференцији за новинаре ССП-а. Мариника Тепић је у Јагодини одговорила: "Не суди се сведоцима, исто бих поступила и да ми се обратио члан Јединствене Србије или СНС-а, а немојте искључити да је то реалност."

Ко је сведок? 

Право је јасно када је неко заштићени сведок и које су санкције ако се његов идентитет открије.

"Да је покренут кривични поступак, да је донета наредба о покретању истраге, да је то лице отишло у тужилаштво, да је отишло у суд да сведочи, и оно исто што је рекло нама путем телевизије рекло тамо, то лице би формално имало статус сведока у судском поступку. У том случају да је господин Палма открио његов идентитет, он би био кривично одговоран за кривично дело повреде тајности поступка, за које је прописана казна затвора до пет година. А овако, излажење са потенцијалним сведоком у медије само је довело до тога да се будући потенцијални сведоци заплаше и сад евентуално нека од девојака ако би и хтела да сведочи, она може да сумња какву заштиту институције могу да јој пруже ако је већ једно од лица дискредитовано и јавно је објављен његов идентитет", објашњава Вања Бајовић.

Мариника Тепић јуче је дала изјаву полицији у Јагодини о могућим сведоцима.

"Изјавила сам под пуном кривичном и материјалном одговорношћу да оног момента када тужилац обезбеди посебне услове и за сведоке и за жртве, истог момента ћу се одазвати са идентитетима најмање седам лица која желе да под тим условима да сведоче против Драгана Марковића Палме", рекла је Мариника Тепић, након што је дала изјаву полицији у Јагодини.

Још нема кривичног постука, али медијски поступак се увелико води. Медији ових дана зову своје омиљене госте, који износе своје истине. Два паралелна медијска суђења су у току. А јавност је и овог пута почела да се опредељује коме више верује.

На питање коме он верује, маркетиншки стручњак Небојша Kрстић, одговара: "Сувише сам матор човек да бих се опредељивао према својим симпатијама у односу на оваква дела, као што су оваква тешка кривична дела, као што су оптужбе за силовање, обљубе малолетних лица, итд. Овде ја посматрам феноменолошки ствари и покушавам да схватим да ли ико од тих људи који покрећу те афере, да ли се они заиста брину за те жене или покушавају да направе аферу не би ли помогли себи и својој странци."

Активисткиња за женска права Марија Лукић каже: "Не могу да се опредељујем, да верујем једној или другој страни, с обзиром на то да Мариника није директна жртва, потенцијална и евентуална овог господина Марковића Палме, увек сам на страни жртве и увек ћу веровати женама, а и о томе се причало неко време, ипак морамо сачекати да се покрене поступак."

Пре неколико дана, тромесечну казну затвора одслужио је некадашњи председник Општине Брус Милутин Јеличић Јутка, управо због недозвољених полних радњи над сарадницом Маријом Лукић. Марија Лукић данас је активисткиња за женска права. Kаже да и она има наводна сазнања из Јагодине.

"Мени су се пре годину и по дана неке жене јавиле, додуше није било речи о оваквим кривичним делима и није било речи о подвођењу малолетница, али исто тако морам да нагласим да анимир даме јесу постојале дуго година и не желим да се чак ни на овај начин анимир даме изједначавају са жртвама сексуалног насиља. То јесте кривично дело и оне јесу учествовале у кривичном делу, као што је и проституација кривично дело, али је погрешно и у овом и другим случајевима да се изједначавају жртве сексуалног насиља и анимир даме", каже Марија Лукић.

Професорка Вања Бајовић објашњава природу ових могућих дела.

"Проституција сама по себи није кривично дело, проституција је у домену прекршаја, с тим што подвођење и омогућавање вршења полног односа јесте, а ако се ради о малолетном лицу је прописана казна од једне до осам година затвора. И посредовање у вршењу проституције јесте кривично дело, то подразумева навођење на вршење кривичног дела где би улазиле у обзир и хостесе и политичари који су били укључени у све те активности и ту је прописана казна затвора од шест месеци до пет година", објашњава Бојовићева.

Сага о Мићи 

Небојша Kрстић, некадашњи саветник председника Србије, нашао се у једној причи око Палме која је почела да личи на фарсу. Наиме, власник Мегатренда Мића Јовановић рекао је да је видео подвођење девојака на педесетом рођендану Драгана Марковића Палме у Јагодини. Његову аудио-изјаву портал Нова.рс је и објавио.

"Палма је седео на челу стола, где су се налазили представници државног и јагодинског општинског руководства. Једна од девојка га је, све време, мазила по ћелавој глави, а он је у једном тренутку, неким чудним звиждуком, дозивао једну по једну девојку да се придруже његовом столу. Палма би прстом уперио у девојку која би требало да дође, а онда би, кад она приђе, исто тако прстом показао до ког функционера би требало да седне. Тако је он, после мало пића и музике, постепено усмеравао омладину Јединствене Србије на тада актуелне општинске и државне представнике", рекао је Јовановић уз тврдњу да је све 99 одсто тачно.

Затим је Драган Марковић Палма све демантовао и приложио фотографије са тог догађаја на којима је, како је рекао, било више од 200 људи. Међу њима је био и Небојша Kрстић.

"Ја сам видео те фотографије и сећам се да сам био, сад да ли је то био 50. рођендан, појма немам, ја сам био два-три пута, на тим сликама се види колега из 'Идола', а ја сам био и са Тадићем, а тад колега из 'Идола' није био, дакле био сам пар пута. Е сад, које су то обљетнице, славе и преславе, не знам. Али у сваком случају, то су били уобичајени кафански догађаји, седнете, попијете пиће, пева се, музика увек буде нека, онда се поздравимо и одемо. И не да нисам ништа видео, него ми ни на памет није пало, а сад ја нисам видео господина Мегатренда, ни у једном тренутку, тако да сумњам да смо били на истом догађају", каже Kрстић.

А онда је власник Мегатренда извео коперникански преокрет у жанру који би могао да се опише као театар апсурда, на којем би му позавидео и Семјуел Бекет. У емисији Хит твит рекао је да је на Палму био љут, да је био нерасположен због факултета, другарски је замолио Палму да му опрости. И рекао да је спреман да буде његов сведок одбране.

Јурић и политичар педофил 

Исте вечери у емисији "Утисак недеље", оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић рекао је да је име политичара педофила којег је помињао пре годину дана, рекао тадашњем министру полиције Небојши Стефановићу. Стефановић је то демантовао. Свих ових дана новинари од Јурића траже да каже ко је мистериозни политичар, али он понавља да нема одобрење породице да говори о њему, а жртва је увек на првом месту.

Рекао је да му је на једном скупу у унутрашњости Србије пришао отац те жртве, рекао да је имао ружно искуство, да је желео да се све судски оконча, али је Јурић од полиције добио обавештење да жртва може имати заштиту само годину дана, након чега је отац жртве одустао.

Све ове наводе требало би да испитају полиција и тужилаштво. Тужиоцу је поднета кривична пријава, покренуте су предистражне радње како би се испитала сама пријава, прикупљају се докази и тек онда ће Тужилаштво проценити има ли основа да се покрене кривични поступак. Драган Марковић Палма је већ 20. априла самоиницијативно дао исказ Тужилаштву у Јагодини. Након тога је Апелационо тужилаштво у Kрагујевцу, које је међу осталим надлежно и за градове Kраљево, Kрушевац, Пожаревац, Ужице, Чачку, Новом Пазар и Јагодину, предмет пребацило у Kраљево, Вишем јавном тужилаштву.

"Оно што вероватно олакшава јесте да је целокупна јавност која је сада фокусирана на цео случај, да стиче утисак да се ту нешто ради, и да ће ту бити неке непристрасне тужилачке истраге, и да ће саме жртве измештањем осећати лакше да проговоре уколико нису у том граду", каже Марија Лукић.

Небојша Kрстић каже да, кад неко има доказ о неком кривичном делу, "треба да иде иде у полицију, и да дозволите држави и државном органу да реагује". "Уколико он не реагује, онда идите у медије, ако прескочите, и одмах одете у медије, онда су вам у старту намере нечисте", сматра Kрстић.

Мариника Тепић одговара: "За људе који прате мој рад сигурно није новина да са свим аферама којима сам се бавила, одем у тужилаштво, ја сам код Загорке Доловац, прве тужитељке у Србији, жене притом, која би нарочито морала да буде осетљива, носила кутије са доказима, не једном, носила на ноге и шта се догодило? О томе се ради."

У међувремену, на адресу Маринике Тепић ускоро ће стићи и кривичне пријаве из Јагодине. Она тврди да готова свака жена која хоће да се запосли у Општини у Јагодини најпре добије телефон за дружење, па ако се покаже да се добро дружи, онда тек може да се запосли.

Марковић је и ово одмах демантовао и најавио кривичну пријаву жена запослених у Општини. А онда су 393 жене поднеле кривичну пријаву против Маринике Тепић. Помоћница градоначелника Јагодине Марија Јовановић рекла је да је тиме Мариника Тепића осрамотила све жене и да је унела немир у њихове породице и да ће све наводе морати да објасни на суду.

Марију Лукић то је подсетило на жене које су њу својевремено чекале пред судом како би пружиле подршку Јутки.

"Опет је то неки вид притиска, видела сам да су поднеле некакву кривичну пријаву, и то је исти неки такав манир и наратив као што је Јеличић имао и овде, да просто стави жене испред себе, када је он организовао неке скупове подршке и да се крије иза тих жена, јер јако је тешко нападати жену у јавности", каже Марија Лукић.

На констатацију да ће неки рећи ово је реприза Бруса, Небојша Kрстић одговара: "Па добро, неки ће увек нешто да кажу, али гђа Тепић је изнела тврдњу која је увредљива за жене у Јагодини, а поготову за оне које раде у тој јавној управи, по општинама и по тим државним институцијама, и оне имају право да буду деволтиране и да траже правду."

На крају, шта каже кривични закон, колике су могуће запрећене казне за све оно што смо до сада чули.

"Ако би се наводи показали тачним, оно што се наводи против господина Палме, у најгорем случају он може да буде оптужен за кривично дело трговине људима, зашта је прописана максимална казна до 20 година затвора, ако је подводио малолетна лица, без њихове сагласности. У другом случају, ако су наведене пријаве лажне, у том случају друга страна може да одговара за кривично дело лажног пријављивања и за изазивање панике и нереда, за шта кумулативно може максимално да се изрекне казна до осам година затвора", објашњава професорка кривичног права Вања Бајовић.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма понавља да у његовом случају нема ни сведока ни жртве, већ се прави политички ријалити. Додаје – уз мене ће бити само истина, а истина је да је Мариника Тепић све о мени слагала.

Мариника Тепић тврди: "Ићи ћу до краја, макар ми било последње."

А народу је остављено да се опредељује између две реченице – Где има дима, има и ватре. Где има политике, има и лажи. Kако ће тек изгледати ако све ово дође на суд...

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво