Читај ми!

Тачи и Весељи одлетели за Хаг, почињу суђења за ратне злочине лидерима ОВК

Бивши политички лидер Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи и двојица његових некадашњих блиских сарадника Кадри Весељи и Реџеп Сељими пребачени су авионом у Хаг, где ће суочити са оптужницама за ратне злочине које је против њих подигао Специјални суд за злочине ОВК. Политички и институционални вакуум на Косову.

Косовски председник и бивши политички лидер ОВК, Хашим Тачи је са двојицом некадашњих сарадника, Кадријем Весељијем и Реџепом Сељимијем пребачен у Хаг, неколико часова пошто им је Специјални суд потврдио оптужницу за ратне злочине.

Тачи је, одмах по потврђивању пресуде, поднео оставку на место косовског председника, чиме је постављен сценарио за озбиљну политичку борбу око избора његовог наследника.

"Пре неколико тренутака од надлежних у Специјалном суду обавештен сам да је против мене потврђена оптужница. Бићу доступан правди и молим све да не губе стрпљење и наду", изјавио је Тачи.

Рекао је и да подноси оставку како би избегао да се председник нађе оптужен у Хагу.

Тачија ће, привремено, на месту косовског председника заменити Вљоса Османи из Демократског савеза Косова, али је још увек нејасно ко ће трајно заузети ту функцију, посебно пошто су ова хапшења у великој мери обезглавила Демократску партију Косова.

Специјални суд за злочине ОВК још је у јуну објавио предлог оптужнице против Тачија и некадашњег шефа обавештајне службе ОВК, Весељија који се тим документом терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, отмице, прогон и мучење.

Предлог оптужнице објављен је пошто се Специјализовано тужилаштво жалило да Тачи и Весељи, низом потеза, подривају рад Специјализованих већа, што је потврдио и генерални секретар УН Антонио Гутерес у полугодишњем извештају о стању на Косову.

Заштита сведока кључ је евентуалног успеха рада Специјалног суда, посебно јер је Хашки трибунал, током суђења Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају, није успео да заштити сведоке, што је на крају процеса, довело до ослобађања некадашњих команданата ОВК.

Пре Весељија оптужница је потврђена и за Реџепа Сељимија, једног од регионалних команданата ОВК који је функционер покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

У Хаг је синоћ пребачен Јакуп Каснићи, портпарол Главног штаба бивше ОВК.

Тачи, Краснићи, Весељи и Сељими су на оптужници за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Оптужени су за убиство стотинак Албанаца, Срба, Рома, те политичких противника бивше ОВК.

петак, 22. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"