Тачи пред истражитељима у Хагу

Kосовски председник Хашим Тачи стигао је у суд у Хагу где ће бити саслушан. Приштински адвокат Том Гаши претпоставља да ће бити саслушан у вези са оптужницом која је подигнута ‪24. априла‬, а која је објављена 24. јуна.

Хашим Тачи је пре испитивања у Хагу поновио да је "Ослободилачка војска Косова водила чист рат и да је позив њему мрља у рату ОВК и да је по њему то више политичка пропаганда против Косова у кључним политичким тренуцима, тј. дијалогу са Србијом".

У свом обраћању на енглеском страним медијима, Тачи је рекао да ће да се одазове на сваки позив Специјалног суда и да покаже своју невиност, као Кадрија Весељија и свих оне који су се борили за слободу своје земље.

Тачи је још једном рекао да је Слободан Милошевић "починио злочине и геноцид на Косову".

Према Тачију, народ Косова борио се за своју слободу и бранио своје земље, преноси портал Лајми. 

На огради испред зграде Специјалног суда непознате особе окачиле су заставу тзв. ОВК. 

Хашим Тачи и Kадри Весељи и још осам других осумњичени су за кривично за убиство око 100 људи. Злочини представљени у нацрту оптужнице укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника

У својој објави да путује у Хаг, Тачи је написао да одлази на разговор, не наводећи да ли ће бити третиран као осумњичени или у неком другом својству.

Хашим Тачи јуче око 15 часова одлетео са аеродрома у Тирани да би данас био саслушан у Хагу, где ће га бранити британски адвокат Џефри Најс.

"Ми претпостављамо да ће бити саслушан у вези са оптужницом која је подигнута ‪24. априла‬ а која је објављена 24. јуна. Специјално тужилаштво у Хагу има право на то саслушање али постоји могућност да га саслушају тужиоци ако судија за припремни поступак није потврдио оптужницу", рекао је РТС-у приштински адвокат Том Гаши. 

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво