Врховни суд о жалбама Александра Медића

Одржана јавна седница Врховног суда по жалбама на пресуду некадашњем припаднику паравојне формације "Шкорпиони" Александру Медићу. Медић је осуђен на пет година затвора због помагања у убиству шесторо муслимана код Трнова, у Босни и Херцеговини, 1995. године.

Врховни суд Србије данас је одржао јавну седницу по жалбама на пресуду некадашњем припаднику паравојне формације "Шкорпиони" Александру Медићу, који је осуђен на пет година затвора због помагања у убиству шесторо муслимана код Трнова, у Босни и Херцеговини, 1995. године.

Одлука Суда ће бити донета накнадно на нејавној седници.

За убиство шест муслиманских цивила у месту Годињске баре код Трнова, јула 1995. године, осуђени су припадници "Шкорпиона" Слободан и Бранислав Медић на по 20 година затвора, Перо Петрашевић, који је једини признао кривицу, на 13, Александар Медић на пет, а Александар Вуков је ослобођен оптужби.

Њих је осудило Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду, у априлу 2007. године, а одлуком Врховног суда Србије, од 13. јуна 2008. године, пресуда је потврђена Слободану Медићу, Петрашевићу и Вукову, док је Браниславу Медићу казна смањена на 15 година.

Александру Медићу првостепена пресуда је укинута и враћена првостепеном суду на поновно суђење, а у поновљеном процесу њему је изречена иста казна од пет година затвора.

На данашњој јавној седници Врховног суда, судија известилац Драгомир Милојевић је образложио пресуду, ток судског поступка и доказе који су изведени на главним претресима, указавши да се првостепена пресуда за Александара Медића заснива на изјавама сведока и видео снимка егзекуције.

Милојевић је образложио и жалбу Тужилаштва за ратне злочине Србије у којој се износи став да првостепено судско веће није требало Александру Медићу да изрекне "казну на граници законског минимума" и предлаже се да му се изрекне строжа казна.

Судија известилац је образложио и жалбу Медићевог браниоца адвоката Жељка Фајфрића, у којој се износи став да је првостепени суд погрешно утврдио чињенично стање, да није било доказа о кривици његовог брањеника и предложио да Врховни суд донесе ослобађајућу пресуду.

Александар Медић је рекао да "стварно није знао, док није почело стрељање", тврдећи да "да сам знао да ће бити стрељање не бих пошао".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво