Читај ми!

Ухапшена велика група сајбер криминалаца

Троје грађана Србије, заједно са још 59 особа, ухапшено је у вишегодишњој међународној полицијској акцији "Shrouded Horizon", која је усмерена на сузбијање најтежих кривичних дела из области сајбер криминала и фалсификовања и злоупотреба платних картица.

Министарство унутрашњих послова саопштава да су припадници Службе за борбу против организованог криминала ухапсили  Н. Ц. (23) из Београда, Н. Ж. (37) из Крушевца и С. М. (36) из Ужица.

Они се терете да су чланови неколико криминалних интернет форума у којима су били једни од администратора за пробијање безбедносних система банака, затим за крађу електронских података са платних картица, креирања анонимних комуникација на интернету и прављења и уношења рачунарских вируса у рачунарске системе и мреже.

Тој акцији претходила је оперативна акција Службе за борбу против организованог криминала и Тужилаштва за борбу против организованог криминала "Амекс", у којој је 10. јула ове године ухапшено 11 особа, међу којима је био и Н. Ц.

Сумња се да је он, користећи форуме и комуникацију другим техничким средствима, на интернету прибављао и размењивао податке о компромитованим платним картицама страних држављана, како би остали чланови групе израђивали фалсификоване платне картице и биометријске личне исправе.

Како се наводи у саопштењу, они су на тај начин прибавили имовинску корист, како је до сада утврђено, у износу већем од осам милиона динара тако што су на продајним местима у Београду куповали скупоцену техничку и другу луксузну робу, а затим је продавали на црном тржишту за готовину.

Полицијски службеници су после извршених претреса нашли и привремено одузели велику количину техничке и друге луксузне опреме, рачунарске опреме, као и средства за прављење лажних платних картица и личних исправа.

Све особе из Србије спроведене су у тужилаштва за организовани и високотехнолошки криминал у законском року.

Осумњичени у међународној полицијској акцији "Shrouded Horizon" терете се да су кроз прављење и размену криптолокера, алата за ДДОС нападе, малициозних софтвера за крађу података са платних картица и осталих криминалних активности нашли заједнички интерес у криминалним форумима на интернету.

Предмет је попримио интернационални карактер након што је ФБИ обавестио представнике полицијских служби земаља чији су осумњичени грађани чланови интернет форума под називима www.darkode.com и www.darkode.me.

ФБИ је запленио домен www.darkode.com, а у обавештењу да је домен конфискован објавио је амблеме полицијских служби које су учествовале у тој међународној акцији, међу којима је и амблем Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

У акцији коју спроводи амерички Федерални истражни биро, уз координацију Еурополовог центра за сајбер криминал, учествовали су и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Како се наводи у саопштењу тог министарства, осим српске полиције, у акцији су учествовале и полиције Републике Српске, Канаде, Аустралије, Индије, Бразила, Израела, Велике Британије, Немачке, Румуније, Хрватске, Македоније, Данске, Шведске, Летоније, Кипра, Костарике, Колумбије и Нигерије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво