Читај ми!

Шесторица осумњичених за паљење амбасада

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у току је истрага против шесторице осумњичених у случају паљења амбасада у Београду након митинга "Косово је Србија" 21. фебруара 2008. године. Ускоро ће почети и саслушања сведока.

Тужилаштво у писаној информацији достављеној Танјугу прецизира да је наредбом о спровођењу истраге осумњиченима стављено на терет извршење кривичних дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

"До сада су саслушана четири лица у својству осумњичених. У наредном периоду тужилац планира да саслуша преосталу двојицу осумњичених, након чега ће почети са саслушањима сведока", наводи Тужилаштво.

Након саслушања сведока, тужилац ће одлучити о даљем току овог поступка, наводи се у информацији.

Средином октобра прошле године Више тужилаштво је добило извештај радне групе Министарства унутрашњих послова о паљењу амбасада на основу којег је покренуло истрагу.

Иначе, истрага је, по закону, службена тајна и детаљи из ње нису доступни јавности.

Медији преносе да се истрага води против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника београдске полиције, Боривоја Тешића, који је командовао Жандармеријом, Младена Курибака, тадашњег начелника Управе полиције МУП-а Србије, као и некадашњег руководиоца у београдској полицији Слободана Вуколића, као и официра из врха команде Жандармерије Бојана Марковића и Зорана Рашковића.

У кривичној пријави МУП-а Србије, како преносе медији, наводи се да они "својим поступањем и непоступањем нису извршили задатке који су им наложени поверљивом депешом приликом обезбеђивања митинга 'Косово је Србија'".

Радна група МУП-а Србије основана је на иницијативу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, као би се утврдило ко је и какве пропусте направио током и након обезбеђивања митинга "Косово је Србија" 21. фебруара 2008, када су у Београду запаљене амбасаде Америке и Немачке.

Ове две државе су у више наврата инсистирале на расветљавању случаја паљења њихових дипломатских представништава у Београду.

Пред Вишим судом у Београду у априлу 2013. године започело је суђење против 12 оптужених за паљење амбасада, а Тужилаштво их терети за кривично дело изазивање опште опасности.

У оптужници се наводи да су они критичног дана око 18.30 организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић.

Претходно су, како се наводи у оптужници, гађали Амбасаду Хрватске и Амбасаду Немачке, у којој су изазвали мањи пожар. Тај процес је још у току.

Годину дана раније, пред истим судом је првостепеном пресудом, коју је касније укинуо Апелациони суд, Милан Живановић ослобођен оптужбе да је учествовао у паљењу америчке амбасаде.

Суд му је, међутим, изрекао казну од годину дана затвора због крађе патика и јакне из приземља зграде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије