Отац бацио бебу са трећег спрата

Oтац стар 35 година бацио је јутрос око 5.30, бебу од 15 дана са трећег спрата зграде у Дринчићевој улици у Београду.

Хитна помоћ могла је само да констатује смрт детета, а отац је превезен на Клинику за Ургентну психијатрију.

Градски центар за социјални рад саопштио да је предузео неопходне мере из своје надлежности, и да је двоје малолетне деце из те породице збринуто са мајком у оквиру шире породице.

Комшијама тихо "Добар дан", а у породици повишеним гласом - тако човека који је са трећег спрата бацио две недеље стару бебу описују они који су га виђали готово свакодневно.

Комшиница прича да је свађе слушана и раније. "Јесам. Он се само чуо. Тукао ју је и раније, али је она ћутала, ником није причала", каже она.

Да су она или комшије некоме испричале о насиљу којем су сведочили, можда се трагедија не би ни догодила.

"Људи се на неки начин склањају и наравно да у тако неким ситуацијама се насилнку оставља простор да може да ради шта хоће. Морамо да знамо да има јако много насиља над децом уопште, да се о томе не говори, да се то крије и да су то на неки начин породичне тајне", наводи Весна Станојевић, координаторка "Сигурних кућа".

Проблеми у породици из Дринчићеве улице трају годинама. Са тим проблемима биле су упознате и надлежне институције.

"Породица страдале бебе се налазила на евиденцији Градског центра за социјални рад 2010. године, а по пријави ПС Стари Град о сукобу између партнера и ремећења јавног реда и мира. Том приликом у центру је процењено да актуелно нема потребе за даљим ангажовањем центра за социјални рад", саопштено је из Градског центра за социјални рад.

Када се насиље над женом или дететом једном деси, велика је могућност да ће се поновити. Зато, упозоравају стручњаци, надзор мора да буде строжи и дужи.

"Тиме што је неко због свог личног става донео закључак да се нешто прекида и да се неки пацијент пушта на кућно лечење, па се деси трагедија. Ми коначно морамо да знамо ко је због тога одговоран. Држава и друштво морају да промене неке своје ставове", каже Весна Станојевић.

Трагедије попут ове у којој је живот изгубила беба нису усамљене, али ни чешће него раније, кажу психолози. У највећем броју случајева последица су болести која није лечена.

"Може бити последица психотичног стања у коме се он налази - императивних халуцинација, односно гласова које услед болести говоре да учините нешто из стотину разлога. Неки мисле да су угрожени, неки мисле да на тај начин спасавају свет", каже Ивана Сташевић Карличић, управница одсека за Ургентну психијатрију Клинике "Др Лаза Лазаревић".

Било да је узрок насиља у породици психичко обољење или не, кључна је превентива - рано препознавање, рано пријављивање лекару или полицији. Јер, само једним вашим телефонским позивом могао би бити спасен живот.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије