Читај ми!

Харадинај ослобођен!

Хашки трибунал по други пут ослободио Рамуша Харадинаја кривице за ратне злочине почињене над цивилима током 1998. године. Експлозија одушевљења у Приштини.

9.45 - Oдушевљењe у Приштиниватромет и пуцњава из ватреног оружја.  

9.38 - Судско веће Хашког трибунала ослободило Рамуша Харадинаја. 

9.33 - Судско веће: Рамуш Харадинај није крив за удружени злочиначки подухват. 

9.20 - Судско веће одбацило наводе о мучењу тројице Црногораца.

9.05 - Почело изрицање пресуде Харадинају, Баљају и Брахимају.

Хашки Трибунал по други пут ослободио бившег команданта Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на западу Косова 1998. године.

Tрибунал je изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Судско веће је наложило да Харадинај одмах буде пуштен на слободу, као и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај, који су, такође, проглашени невинима по свим тачкама оптужнице.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

Баљај је у то време предводио специјалну јединицу те паравојске, а Брахимај је командовао логором у Јабланици.

Председавајући судија Џастис Баконе Молото рекао је, образлажући пресуду, да Тужилаштво није доказало главни навод из тачке шест оптужнице о постојању удруженог злочиначког подухвата који је имао за циљ успостављање потпуне контроле ОВК над Метохијом присилним премештањем и злостављањем српских, ромских цивила, али и Албанаца за које се сумњало да сарађују са српским снагама или на други начин не подржавју ОВК.

Судија Молото навео је и да не постоје веродостојни докази да је Харадинај знао за злочине почињене у логору ОВК у Јабланици.

Према мишљењу Већа, злочини из тачке три, четири и пет оптужнице - мучења једног Албанца, српског полицајца и држављанина БиХ, као и тројице албанских цивила и тројице Црногораца су доказани, али оптужени не сносе одговорност за те злочине.

Веће, такође, сматра да нису доказане тачке један и два оптужнице, а које се тичу окрутног поступања, убиства двојице Рома и српског полицајца Ивана Зарића.

Судије су те тачке оптужнице одбациле јер је, како су навели, једини сведок који је тврдио да је био очевидац када су Баљај и Брахимај у присуству Харадинаја у Јабланици мучили и злостављали српског полицајца и двојицу Рома - "више пута мењао исказ и противречио сам себи и другим сведоцима".

На данашњу пресуду могуће је, као и у сваком првостепеном поступку, уложити жалбу. Како јавља извештач РТС-а из Хага, за сада нема најава из Тужилаштва да ће се жалити на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају.

Хашко тужилаштво је у завршној речи, у јуну ове године, затражило казну од најмање 20 година затвора за сваког од оптужених, док су одбране тражиле ослобађајуће пресуде. 

По окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора.

Жалбено веће је 21. јула 2011. године укинуло ослобађајуће пресуде и наложило да се делимично понови суђење оптуженима по шест тачака оптужнице које се односе на окрутно поступање, мучење и убиство заточеника у логору Јабланица, уместо 39 првобитних тачака оптужнице.

Број коментара 204

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара