Читај ми!

Због сиромаштва продају органе

У времену кризе, са Далеког истока и Јужне Америке црно тржиште људских органа преселило се у Европу, а једна од земаља је и Србија, пише "Интернешенал хералд трибјун".

Црно тржиште на коме се продају људски органи се последњих година, у времену економске кризе, са Далеког истока и Јужне Америке преселило у Европу, а једна од земаља која је тиме погођена је и Србија, пише Интернешнел хералд трибјун у репортажи о тој теми.

Лист наводи и да се црно тржиште људским органима, поред Србије, пребацило и у Грчку, Шпанију и Италију, као и на Косово.

"Сиромашни и очајни људи продају своје бубреге, коштану срж или рожњаче преко интернета, док безобзирни трговци људским органима на томе зарађују", описује стање њујоршки дневник.

Текст почиње причом Павла Мирцова и његове девојке Данијеле из Ковина, који су преко интернета понудили да продају своје бубреге за по 30 хиљада евра.

Они објашњавају да су на то натерани због сиромаштва, и да, од када је Павле изгубио посао у фабрици није успео поново да се запосли, тако да данас његова породица једва преживљава.

Лист пише да они живе само од једног оброка дневно и да су натерани да се окрену продаји органа.

"Да бисте обезбедили храну за своју породицу, онда ни продаја јетре не делује као велика жртва", каже младић и додаје да му је потребан новац да одшколује своје двоје деце.

До сада су, према писању Хералд трибјуна добили понуду од једне жене из Македоније од 20 хиљада евра, као и једну понуду из Немачке.

Мирцов каже и да се не плаши евентуалне операције и тога што крши закон. "Више се плашим да нећу имати новца да се старам о својој деци", прича Мирцов.

Лист се позива и на неименовани извор из српске полиције који каже да у последњих 10 година ниједан случај трговине органима у Србији није процесуиран, али се додаје да је разлог за то и што се све одвија врло тајновито и прикривено.

Њујоршки дневник наводи и речи доктора Ђоке Максића са ВМА, који не верује да у Србији постоји илегална трговина људским органима, наводећи да је сваки потенцијални донор "под лупом" и провером болничке комисије коју чине доктори, етичари и адвокати.

Међутим, лист наводи и речи особе која се само представила као Милован, из једног малог места на југу Србије, који каже да је дао бубрег једном богатом локалном политичару, да би га он заузврат запослио у својој фирми.

Према наводима листа, трансплантација бубрега је обављена у једној државној болници у Београду, где су се њих двојица појавила са лажним документима.

Лист се позива и на разговор са Ервином Балом (25), столаром из Кикинде, који је дуже од годину дана био незапослен, када је одлучио да оде на локалну телевизију са четворогодишњом ћерком и јавно понудио да прода бубрег.

Након што је видео то на телевизији, помогао му је директор основне школе Милош Пајаков, понудивши му место возача у школи.

Процењује се да је цена бубрега на црном тржишту око 100 хиљада евра и да се годишње на светском нивоу прода између 15 и 20 хиљада органа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво