Читај ми!

Наставак суђења у "Афери сателит"

Настављено суђење Првославу Давинићу, због закључивања уговора о закупу шпијунског сателита од израелске фирме. Данашње суђење затворено за јавност, због повераивости информације које ће се износити на претресу.

Суђење бившем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Давинићу, због закључивања уговора о закупу шпијунског сателита штетног по државу са израелском компанијом, настављено је саслушањем сведока у Првом основном суду у Београду "иза затворених врата".

Суд је искључио јавност из тока целог главног претреса, због поверљивости података из арбитражног поступка који је вођен поводом неизвршења уговора о закупу. а који би могли да штете израелском предузећу које је продало сателит.

Следећи претрес је заказан за 18. септембар, који такође неће бити јаван.

Пресуда, када до ње дође, у том предмету ће ипак бити јавно објављена у складу са законом.

Према наводима оптужнице, Давинић је мимо прописане процедуре закључио уговор о праву коришћења сателита, вредан 44,9 милиона евра са израелском фирмом и прибавио корист тој фирми.

Због неиспуњавања обавеза из уговора о закупу сателита, израелска компанија је тужила Србију и добила спор, тако што је држава обавезана да јој надокнади штету од око 37 милиона долара.

Давинић тврди од почетка поступка да уговор о куповини сателита није ни био закључен, бар не у форми која би обавезивала Србију.

Србија је изгубила арбитражни поступак у Лондону и била је обавезна да плати 37 милиона евра израелској фирми "Имиџсат".

Давинић је у децембру рекао Танјугу да је држава Србија после арбитражне одлуке и нових преговора са Израелцима закључила "трговински споразум од 27 милиона долара".

"Ми смо добили робу за те паре што значи да држава није оштећена. Сада се поставља питање да ли постоји штета или не", рекао је Давинић.

У оптужници се наводи да је Давинић закључио уговор без икаквог претходног поступка избора понуђача и без било какве претходне стручне консултације са Генералштабом Војске СЦГ, или било којим другим одговорним и стручним лицима Војске СЦГ, ради утврђивања потребе сателитског надзора територије са становишта одбране земље и ради дефинисања услова за уговарање одговарајућих услуга.

Србија је, после губитка спора пред париским судом, пред редовним судом у Лондону неуспешно оспоравала надлежност арбитраже у Паризу за одлучивање у том спору.

Како тужба коју је заступало Републичко јавно правобранилаштво није усвојена, Србија је била обавезна да лондонском суду плати трошкове поступка у износу од 1,38 милиона динара, односно 13.800 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво