Читај ми!

Драгуљи са југа Србије: Пиротски туризам на крилатом коњу

Иза јунака војводе Момчила остао нам је Момчилов град који се налази у оквиру Пиротске тврђаве. Подигнута у 14. веку, све до средине 20. века била у војној употреби. Уз подршку Европске уније, која је издвојила 344.000 евра, и уз велико залагање Града Пирота, рестаурирана је и сређена.

Драгуљи са југа Србије: Пиротски туризам на крилатом коњу Драгуљи са југа Србије: Пиротски туризам на крилатом коњу

Ако верујете предивној српској епици, Војвода Момчило био је хајдук, јахао је крилатог коња Јабучила и "није се бојао никога сем Бога“. Сем мита и прелепих стихова из песме "Женидба краља Вукашина“, иза јунака остало је и војно утврђење у којем је живео. Момчилов град у оквиру тврђаве драгуљ је туризма Пирота, лепог града на југоистоку Србије.

Пиротска тврђава представља камено утврђење са кулама. Подигнута је у 14. столећу, све до средине 20. века била у војној употреби, да би потом била остављена да је нагриза зуб времена. Срећом, уз подршку Европске уније, која је издвојила 344.000 евра, и уз велико залагање Града Пирота, рестаурирана је и сређена.

Обнова овог важног културно-историјског споменика, који је постао магнет за туристе, али и извор прихода за локалну економију, само је један од успеха Програма прекограничне сарадње (ЦБЦ) Србија–Бугарска. Европска унија је осмислила овај приступ да би државе чланице, заједничким улагањима на својој и територији суседних држава које су у процесу придруживања, унапредили услове живота.

Пирот је од Софије, главног града Бугарске, удаљен свега 92 километра, што га чини идеалним за посете туриста, културних радника, бизнисмена и спортиста.

Уз то, пиротски крај налази се на улазу у природни резерват Стара планина, једне од најочуванијих природних целина у овом делу Европе. Већи део планине налази се у суседној Бугарској, али и у Србији постоје скијалишта, као и рај за планинаре који освајају врх Миџор од 2.376 метара надморске висине и уживају у заштићеном резервату природе Бабин зуб.

Управо на обронцима Старе планине, у селу Дојкинце, на 38 километара од Пирота, тик уз планинску реку налазила се и једна напуштена караула Војске Србије. Град Пирот откупио је запуштени објекат и уз 206.000 евра помоћи ЕУ кроз пројекат прекограничне сарадње Србија-Бугарска саградио најмодернији планинарски дом, капацитета 60 лежаја.

"Добили смо 540 квадрата функционалног простора, задржали зидове од камена и сада имамо госте из читаве Европе, а највише из Бугарске”, каже Братислав Златков из Туристичке организације Пирот.

У планинарском дому одржавају се и међународни симпозијуми (европских кардиолога, бизнис иноватора), као и семинари о очувању природе, одрживој економији и туризму. Обнова дома отворила је неколико радних места, а већи број посетилаца “разрадио” је и остале у селу. Продаја домаћег сира, меда, пиротских специјалитета од меса – осетно је порасла.

Пример Пирота, Момчиловог града и села Дојкинце показује како се унапређењем инфраструктуре могу направити велике ствари. Градски или општински менаџери могу да се обрате Европској унији тако што ће на порталу www.eumogucnоsti.rs завирити у секцију “Локални економски развој”.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара