Читај ми!

Образовање за сву децу: Педагошки асистент је племенити позив

"После три године рада могу да кажем да је бити педагошки асистент нешто изузетно, а подршка коју пружамо оплемењује и нас који тај посао радимо“, каже Беким Емини који ради као педагошки асистент за друштвено осетљиве групе у Основној школи "Никола Тесла” у Винчи. Педагошки асистенти попут Бекима раде са децом којима је потребна "рука помоћи“ у образовању. Ангажовање педагошких асистената део је "пакета“ Европске уније, највећег донатора у Србији, за модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ.

Образовање за сву децу: Педагошки асистент је племенити позив Образовање за сву децу: Педагошки асистент је племенити позив

Беким Емини од 2018. године ради као педагошки асистент за друштвено осетљиве групе у Основној школи "Никола Тесла” у Винчи и уз помоћ стручне службе помаже ромској деци да редовно похађају наставу.

"Помажемо њихову интеграцију у школски систем и припремамо их за даље школовање. Наша школа једна је од највећих у Србији и похађа је велики број ромске деце. Зато је улога педагошког асистента важна“, објашњава Емини. "После три године рада могу да кажем да је бити педагошки асистент нешто изузетно, а подршка коју пружамо оплемењује и нас који тај посао радимо.“

Он у овом важном и племенитом позиву није сам. Школа "Никола Тесла” одлично сарађује са другим школама, али и Црвеним крстом и локалном самоуправом.

Педагошки асистенти попут Бекима раде са децом којима је потребна "рука помоћи“ у образовању. Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Европске уније, ангажовало их је више од 250.

Они су ту да омогуће квалитетно и инклузивно образовање – а оно је једно од основних људских права – сваком детету и младом човеку.

Ангажовање педагошких асистената део је "пакета“ Европске уније, највећег донатора у Србији, за модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ.

Од 2003. године, ЕУ је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања и образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, подршку инклузивном образовању...

Средства и бројне могућности на располагању су свима који се баве образовањем, инклузијом и изградњом капацитета и вештина код младих и одраслих – битне информације можете пронаћи на www.eumogucnosti.rs.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара