Скок српског извоза

Српски извоз у односу на прошлу годину већи за петину. Више од половине производа извозимо у ЕУ, а готово трећину у земље ЦЕФТА. Привредници кажу да држава мора више да стане уз извознике и побољша конкурентност домаћих производа у иностранству.

Од јануара до септембра, српски извоз већи је за петину у односу на исти период прошле године и износи 5,27 милијарди евра. Извоз сада покрива око 60 одсто увоза.

Привредници кажу да држава мора више да стане уз извознике и тако побољша конкурентност домаћих производа у иностранству. У Министарству економије сматрају да се економски напредак може остварити, пре свега новим инвестицијама.

Намештај компаније "Јела" Јагодина може се наћи од Словеније до Македоније. Извозе и у Грчку, Чешку, Мађарску, Саудијску Арабију и Либију. Кажу да се све теже боре са конкуренцијом из иностранства, јер нису у стању да обезбеде одложено плаћање на дуги рок.

"Требало би да се обезбеде нека средства из којих би се финансирао извоз. Да ми као произвођачи добијемо та средства приликом извоза, чим покажемо фактуре да смо то извезли. А кад будемо наплатили за 180 дана и будемо конкурентни на тржишту, онда ћемо та средства и да вратимо држави", каже Мирољуб Радовановић, генерални директор предузећа "Јела" из Јагодине.

У Министарству економије спремни су да финансијски подстичу извознике. Како је буџет ограничен, направљени су приоритети. Поред тога, држава је решила да доведе инвеститоре, покрене индустрију и повећа извоз.

"Дали смо апсолутни приоритет гранама као што су аутомобилска индустрија, електроника и информационе технологије, јер највише робе увозимо управо у тим секторима. Управо у тим областима смо дали највеће подстицаје за довођење инвеститора", каже Млађан Динкић министар економије.

Више од половине производа извозимо у Европску унију, а готово трећину у земље ЦЕФТА споразума.

"Тренутно српски робни извоз чини мање од четвртине бруто домаћег производа, а за снажни економски напредак потребно је да до краја следеће деценије он достигне половину БДП-а. У том смислу, неопходни су напори на снажнијем расту ауто и електро-индустрије и пратећих делатности", каже Горан Николић из Центра за нову политику.

Економисти процењују да ће велики инвеститори покренути пратећу индустрију, мала и средња предузећа, повећати запосленост и извоз, што ће грађанима донети квалитетнији живот и бољи стандард.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије