"Сава" (не) мења цену

Најјефтинији хлеб "сава" неће поскупети. Ступила на снагу уредба према којој ће од брашна типа 500 морати да се произведе најмање 40 одсто хлеба.

На снагу је ступила Владина уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа 500, који ће морати да чини најмање 40 одсто дневне производње хлеба. Очекује се да се у наредних пет месеци, колико Уредба важи, цена од 38 динара неће мењати.

Уредба је уведена после праћења стања и ситуације на тржишту пшенице, брашна и хлеба, како би се обезбедило очување стандарда грађана и квалитетно и равномерно снабдевање тржишта основним врстама векни.

У Београдској пекарској индустрији "Клас" кажу да су, захваљујући сарадњи са купцима и подршци Министарства трговине и услуга, избегли ситуацију да цена хлеба "сава" буде 50 динара за пола килограма, што одговара актуелној цени брашна.

Према речима директора "Класа" Нурија Шахида, више цене никада нису решење за било који проблем.

"Одређивање цена заправо зависи од многих фактора, а у овом случају, реч је о последици цена сировина које се користе. Схватамо да за основни тип хлеба мора да постоји консензус о цени, да она буде онолико ниска колико је то реално могуће", оцењује Шахид.

Маржа на хлеб Уредбом је ограничена на укупно девет одсто продајне цене.

Трговци хлеб могу да врате произвођачу до пет одсто од набављене дневне количине, а обавезни су да хлеб плате 20 дана од пријема рачуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. септембар 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом