Инвестиције темељ дугорочног развоја

Једини начин да Србија обезбеди дугорочни развој је раст инвестиција у привреду, изјавио председник Савеза економиста Србије Драган Ђуричин. Влада мора да има политику интелигентних реформи, уместо популистичког начина размишљања, истакао Ђуричин.

Председник Савеза економиста Србије Драган Ђуричин је рекао да је једини начин да Србија обезбеди дугорочни развој раст инвестиција у привреду, како би се учешће извоза у бруто домаћем производу повећало са садашњих 18 на најмање 50 процената, што је "примерено величини државе као што је Србија".

Ђуричин је рекао за Танјуг да је у водећим економијама у два квартала узастопно ове године забележан скроман привредни раст, коментаришући најновији извештај Организације за економску сарадњу и развој, у коме се указује на успоравање економске активности у најразвијенијим деловима света и тврди да је нови талас рецесије мало вероватан.

Земље Организације за економску сарадњу и развој(ОЕЦД) су оставариле у прва два квартала раст од укупно 1,5 одсто, што је недовољно да би се надокнадили губици који су забележени током 2009. године, када је изгубљено четири до пет процената БДП-а, наглашава челник СЕС-а и додаје слична ситуација и у Србији, само на много нижем нивоу активности.

"Ми такође имамо, сукцесивно у два квартала, позитивне стопе привредног раста и процена је да ће раст у Србији бити, за 2010. годину, негде око 1,5 процената", навео је Ђуричин и подсетио да треба имати у виду да је Србија у 2009. изгубила четири процента БДП-а, тако да раст од 1,5 одсто у 2010. краткорочно не може да надомести пад привредне активности у 2009. годинi.

Ђуричин: Неодржив систем

Ђуричин је рекао да је улога Владе Србије у овој ситуацији је огромна, јер су политичари увек "за кракторочна решења и то је по природи њиховог посла и по дефиницији политике, а бизнисмени су средњорочно или инвестиционо орјентисани". Ђуричин сматра да влада мора бити дугорочно усмерена на структурне реформе.

Председник СЕС-а, међутим, тврди да је садашњи економски модел владе за опоравак привреде неодржив из најмање два разлога.

"Један разлог је раст ризика екстерне неликвидности, јер ми имамо дефицит буџета и дефицит биланса текућих плаћања. Имамо неконкурентну привреду, која има 18 процената учешћа извоза у БДП-у, а друге земље ове величине имају најмање 50 процената", навео је Ђуричин.

С друге стране, сматра Ђуричин, овај модел је неодржив из политичких разлога, због тога што обезбеђује већу потрошњу од производње, тако да ова генерација троши будућност наредних генерација.

Према томе, Влада мора да има једну политику интелигентних реформи, уместо популистичког начина размишљања и стављања у први план прерасподеле", каже Ђуричин.

Влада мора да направи везу и са политиком и са привредом, тако да повећа инвестиције и то у виталне секторе: електропривреду и телекомуникације, логистику и војни сектор, затим, у прехрамбену индустрију, селективне делове пољопривреде и инфраструктуру, и то не само физичку, већ и социјалну инфраструктуру, образовање и социјалну заштиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије