Закон, па еври

Услов да директори Међународног монетарног фонда потврде споразум са Србијом и ставе на располагање 380 милиона евра, јесте да Влада пре тога Скупштини достави Закон о фискалној одговорности.

Да би директори Међународног монетарног фонда 27. септембра потврдили споразум са Србијом и ставили на располагање 380 милиона евра, Влада пре тога Скупштини мора да достави Закон о фискалној одговорности.

У министарству финансија кажу да ће правници наредних дана преточити у закон договорено са ММФом и да ће до 20. септембра документ бити у парламенту.

Стручњаци очекују да закон, који ограничава задуживање државе и трошење бужета, обезбеди бржи економски раст и отклони могућност презадуживања.

Иако у Влади тврде да одговорно троше новац пореских обвезника, ММФ је инсистирао да се донесе посебан Закон којим се држави постављају границе задуживања и трошења пара из државне касе.

"Овај закон даће министарству финансија јаке инструменте да каже онима који желе да троше да не могу јер им тај закон то не дозвољава. Тако се постиже низак дефицит у каси, обезбеђује стабилност, и спречава инвлација", каже шеф мисије ММФ-а Алберт Јегер.

У зависности од привреног раста држава ће у наредне 3 до 5 година морати да смањи минус у буџету са овогодишњих 4,8 на 1 проценат бруто-домаћег производа. А јавни дуг који је сада нешто мање од 33 процента, не може да пређе 45 одсто бруто производа.

"Прилагођавање је пред нама три године. Неопходно је да га деле сви нивои власти. Постоји опасност да се повећају издаци на локалном нивоу посебно у предизборном периоду", каже Диана Драгутиновић, министарка финансија.

Закон о фискалној одговорности предвиђа формирање посебног савета са три члана - по једног ће именовати председник државе, Влада и Народна банка. Они ће контролисати како се троше паре и то ће јавно оцењивати.

"Ако се савет не слаже влада ће сносити последице. У зависности од тога ко ће седети у њему може остварити своју улогу", сматра Малиша Ђукић, економиста.

"Битно је да у ту комисију уђу кредитабилни људи који ће бити у стању да испрате и у име грађана контролишу како се спроводи закон, кад би добили некога као Родољуб Шабић то би за народ било добро", оцењује економиста Саша Радуловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије