Велики распон зарада у Србији

Док запослени у Косјерићу примају 54 хиљаде, најслабије плаћени у Србији су радници у Куршумлији, са 16 хиљада динара месечно. Знање и залагање не утичу много на примања на крају месеца, па се зараде за исту врсту посла могу веома разликовати у различитим деловима земље.

Највеће зараде у Србији имају запослени у Косјерићу. Када се одбије износ пореза и доприноса, они примају 54 хиљаде 414 динара. Са месечним примањима од 16 хиљада динара, најслабије су плаћени радници у Куршумлији.

Ако радите у дуванској индустрији или као финансијски посредник, део сте најплаћенијих занимања са месечном зарадом од 92 хиљаде динара. Рибарима или кројачима би било потребно осам до девет месеци да зараде ту суму.

Шта вреди ако сте чувар у лошој фирми у Гаџином Хану, где примате 18 хиљада динара месечно, ако у некој дуванској фабрици са истом спремом за исти или лошије обављен посао, месечно зарадите неколико пута више. Таленат, знање или залагање ту немају много ефеката на оно што добијете на крају месеца.

Економисти и статистичари слажу се да је то део тржишта, али шта ако сте женског пола који је традиционално мање плаћен. У Европи чак и до 15 одсто.

"То се тумачи тако што су мушкарци углавном на менаџерским позицијама, које су боље плаћене. Друго жене чешће иду на боловање, прекидају посао и имају прекиде у каријери. Брину о деци и ако крену са истих стартних позиција не напредују једнако", наводи Веселинка Шкиљевић из Републичког Завода за статистику.

У Пироту су просечна месечна примања око тридесет хиљада динара. То је скоро дупло мање него на Новом Београду, али и знатно више него у Рачи, где су плате око 20 хиљада динара. "Тигар" и "Мишлен" имају редовне зараде, па пиротски трговци и кафеџије знају датуме примања зарада од, пошто им од тога зависи промет.

"Како да не знам! Аконтције су петог у месецу а коначни обрачун 20 у месецу, јер се онда значајно повећа промет. Иначе је тужно", каже један пиротски угоститељ.

Велики распон зарада зависи од квалификција али и региона где су на северу земље плате веће него на југу. У Савезу синдиката залажу се за усвајање појединачног колективног уговора, који би уједначио награђивање рада.

"Послодавци нису спремни да плаћају порезе и доприносе држави на зараде и њихов коефицијент награђивања је увек један. Без обзира да ли сте лекар или инжењер, увек вас исплаћују по минималном коефицијенту а онда се део исплаћује на руке", истиче Драган Зарубица, председник синдиката Пољпривреде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара