Цене најниже, новчаник празан

По ценама хране Београд најјефтинији у региону, али на дну лествице по просечним примањима. Док је просечна словеначка плата 960 евра, српска плата је три пута мања. Стране инвестиције, оцењују стручњаци, кључ су за подизање куповне моћи.

Поредећи земље региона, по ценама хране, Љубљана је најскупља за живот, а Београд међу најјефтинијима. Међутим, словеначка просечна плата, од око 960 евра, три пута је већа од плате у Србији.

На лествици највиших просечних плата Словенце следе Хрвати са више од 700, Црногорци са око 500, Босанци са више од 400 и Срби, тек нешто више од 300 евра.

Грађани кажу да осећају и пад евра и раст цена. Кажу да пошто цене скачу, а плате су мање, штеде на свему.

У Београду је хлеб најјефтинији, 0,3 евра, у Загребу најскупљи, осамдесет евроценти. Најскупље млеко од деведесет евроценти купује се у Подгорици, док је најјефтиније у Београду и кошта пола евра.

Свињски бут је најскупљи у Љубљани, готово шест евра, у Београду је три и по. Загрепчани уље плаћају евро и по, што је дупло више од цене коју плаћају Београђани. У главном граду Хрватске шећер кошта готово евро, што је за трећину више него у Београду.

Најскупље брашно је у Сарајеву 0,7 евра, у Београду кошта 30 евроцентри. Десет јаја у Загребу платићете евро и 40, пола евра скупље него у Београду.

Милодсављевић: Србија излази из кризе

Релативно низак животни стандард у Србији у последњих петнаестак година, сматра министар трговине Слободан Милосављевић, последица је кризе деведесетих, транзиције и актуелне економске ситуације. Милосављевић каже да Србија излази из економске кризе.

"Економски резултати су позитивни у првом полугођу ове године. Верујем да ће бити настављени до краја године и то је основ за овај дуго очекивани бар мали бољитак", рекао је Милосављевић.

Министар очекује да ће раст куповне моћи, до краја године, бити већи за неколико одсто у односу на претходну.

Стране инвестиције, оцењују стручњаци, кључ су за подизање куповне моћи. Економиста Горан Николић каже да је долазак страних инвеститора за једног обичног грађанина битан утолико што он може да буде потенцијално запослен у тој фирми.

"Ако ради, плата у перспективи може да расте. Ако је прималац социјалних или пензионих давања, може да очекује да ће држава кроз порезе моћи да дође до додатних пара. Дакле, једино доласком пара из иностранства, односно улагањем страних инвеститора Србија може да полако повећава свој животни стандард", рекао је Николић.

Према званичним подацима, српски стандард је око трећине просека Европске уније.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара