Кинески новац за јапанско знање

Све више јапанских компанија прелази у руке Кинеза. Пекинг троши милијарде долара девизних резерви да широм света купује компаније. Због напредне технологије и производње, посебно су им занимљиве јапанске компаније.

Кина троши милијарде долара девизних резерви да широм света купује компаније које су, уздрмане кризом, појефтиниле. Због напредне технологије и производње, посебно су им занимљиве јапанске компаније.

Кинеске девизне резерве, највеће на свету, достигле су чак 2.500 милијарди долара. Јапан је дуго одолевао, али криза је сломила сваки отпор - све више јапанских компанија прелази у руке Кинеза. Обично су то мање компаније, али и делове већих компанија. Привлачним их чини напредна технологија на коју купац стекне право, па може да је пресели у Кину.

"Луксман" је, на пример, произвођач аудио уређаја из Јокохаме, са традицијом дугом 85 година. Има велики углед, али у Јапану више нема коме да продаје, јер је тржиште засићено и број становника опада.

Зато су прихватили понуду кинескe фирме ИАГ из Шенџена који је основан пре 20 година, а годишње прода уређаја за 100 милиона долара.

"Највећа предност ове понуде била је њихова продајна мрежа. Удруживањем смо решили и новчане проблеме, па можемо да развијамо нове производе", рекао је менаџер "Луксмана" Цукаса Нишино.

Кси Ло, заменик генералног директора ИАГ-а каже да је "Луксман" познато име у Азији и угледно на светском тржишту.

"У контексту квалитета и технологије, наших двадесет година рада не значи готово ништа. Зато нам је требала компанија са искуством", навео је Кси Ло.

Обе стране добиле су очекивано. Продаја "Луксманових" производа удвостручила се откако је под окриљем ИАГ. Са друге стране, кинеска компанија, уз помоћ нових јапанских колега, покренула је пројекат музичког појачала за аутомобиле.

Аналитичари кажу да ће Кинези све више куповати у Јапану. "Време је најважније у свакој индустрији. А сад је прави тренутак да се купује и продаје. Јапанска производња не може да се носи са јефтином производњом у Кини", навео је аналитичар Сугуру Мијаке.

Према речима аналитичара Хиројошија Икеде, кинеске компаније добиле су подршку државе да купују стране компаније, колико год то могу.

Кина наиме жели да пласира девизне резерве које су нарасле на готово 2.500 милијарди долара.

Страни аналитичари коментаришу да Јапанци углавном нису срећни што се њихова пословна сцена мења кинеским новцем, јер преузимање компанија обично прође у тишини, без саопштења за штампу или интервјуа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије