Инвестиције које живот значе

Нова фабрика аутокаблова у Прокупљу "Леони", за државу је, статистички, инвестиција више, али за 650 радника значи промену набоље. У Србији је, за четири месеца, инвестирано 600 милиона долара. Надлежни очекују да ће инвестиције ове године премашити прошлогодишње две милијарде.

Инвестиције јужнокорејске "Јура корпорације", италијанског "Дајтека" у Нишу, немачког "Леонија", нека су од улагања која ће допринети бржем опоравку Србије од кризе и привредном расту.

Нова фабрика аутокаблова у Прокупљу "Леони", за државу је, статистички, инвестиција више, али за њених 650 радника значи побољшање услова живота.

Раднице у фабрици "Леони" Лидија Михајловић и Светлана Јовановић су задовољне, јер имају стални прилив новца и стално осигурање.

Инвестиција "Леонија" променила је и крвоток града, у којем је сваки шести становник без посла.

"С обзиром на услове које смо немачкој компанији пружили, централа компаније донела је одлуку да започне изградњу нове погонске хале на површини од 7.500 квадратних метара, тако да очекујемо додатних 1.000 радних места", рекао је Милан Арсовић, председник Општине Прокупље.

Последњих година, највише је инвестирано у 2006. години, а најмање прошле године, због кризе. За прва четири месеца ове године уложено је 600 милиона долара.

Страни инвеститори кажу да је лакше планирати улагања ове него претходне године, али да у Србији и даље муку муче са бирократијом.

"Кључно је да постоји дугорочан оквир државе, да је предочен улагачима и да власт то поштује. Лоше је ако не знамо шта ће се десити, уколико се поигравате са пореским системом. Не знам да ли ће ове године инвестиције премашити прошлогодишње, доста зависи и од 'Телекома'. Важније од тога јесте да постоји дугорочна стабилност и предвидивост која ће привући што више малих и средњих компанија, него да се остваре инвестиције на кратак рок", рекао је председник Савета страних инвеститора Ћел-Мортен Јонсен.

Надлежни су оптимисти и очекују улагања већа од прошлогодишњих, а кажу да је инвестиција "Фијата" најбоља препорука, не само за њихове добављаче, него и за друге компаније.

"Одлуке постојећих инвеститора да у већем обиму наставе своје активности у земљи су најбоља потврда добре инвестиционе климе", рекао је Божидар Лаганин, директор Агенције за страна улагања.

Да би српска привреда расла као пре кризе, а самим тим и стандард грађана, потребно је најмање два пута више инвестиција него што се ове године очекује.

Исто толико, процена је појединих економиста, помогло би да се домаћа валута опорави и да евро вреди око 100 динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара