"Гиљотином прописа" до уштеде

До сада спроведена 51 препорука Јединице за свеобухватну реформу прописа, које ће домаћој привреди годишње обезбедити уштеду од близу 40 милиона евра.

Министарство економије Србије саопштило је да је до сада спроведена 51 препорука Јединице за свеобухватну реформу прописа, које ће домаћој привреди годишње обезбедити уштеду од близу 40 милиона евра.

Како се истиче, "гиљотина прописа" је убрзана у мају и у току је поступак укидања 132 непотребна прописа по препоруци Јединице за СРП.

Те препоруке ће, како се додаје, привреди донети далеко веће користи од уштеда које су остварене до сада укинутим прописима.

Продужење трајања путних налога са седам на 30 дана од дана издавања, донеће уштеду од 21 милион евра, а успостављање једношалтерског система за пријаву и одјаву запослених на обавезно социјално осигурање, уштедеће послодавцима и грађанима близу 15 милиона евра, наводи се у известају Јединице за СРП.

Додаје се да ће новоосноване фирме уштедети око 335.000 евра, јер неће више имати обавезу ревизије финансијских извештаја за годину у којој су основана.

Једна од препорука која доноси уштеду од око 150.000 евра годишње јесте могућност да се пријаве или одјаве на обавезно здравствено осигурање запослених који раде ван седишта послодавца и запослених који имају пребивалиште ван места рада, могу обавити и у филијали на чијем подручју је седиште обвезника уплате доприноса.

Укидање обавезе пријаве извођења инвестиционих радова у иностранству компанијама доноси уштеду од око 73.000 евра, укидање обавезе пријаве заступања страних фирми доноси уштеду од око 30.000 евра, док ће укидање обавезе пријаве прибављања и уступања права индустријске својине знања и искуства донети уштеду од 2.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара