Извозна оријентација привреде

Само одговарајућа индустријска политика која привлачи потпуно нове инвестиције може да доведе до извозно оријентисане привреде, оценио министар Млађан Динкић на презентацији извештаја о инвестиционим реформама у Југоисточној Европи.

У Србији је приступ инвестирању изнад просека у односу на остале земље Југоисточне Европе, а постигнут је и значајан напредак у многим секторима када је у питању инвестициона клима и привлачење инвеститора, показала је најновија анализа под називом "ОЕЦД индекс инвестиционих реформи у 2010. години у Србији". 

Министар економије Млађан Динкић изјавио је да ниједна од земаља региона, па ни Србија, не може да очекује стабилан економски раст после економске кризе, уколико не промени структуру привреде. 

Извозна оријентисаност привреде се не може променити макроекономским мерама, рекао је Динкић на презентацији извештаја о инвестиционим реформама у земљама Југоисточне Европе.

"Монетарна и фискална политика су предуслови за макроекономску стабилност, али једино одговарајућа индустријска политика која привлачи потпуно нове инвестиције може да доведе до извозно оријентисане привреде", оценио је Динкић.

Динкић је рекао де је то и стратегија Владе Србије и Министарства економије.

Према Динкићевим речима, пад бруто домаћег производа је у Србији прошле године био нешто нижи у односу на друге земље региона и износио је око 2,8 одсто, док је у земљама Европске уније забележен пад БДП од 4,2 одсто.

"Знаци опоравка од светске кризе јасно су се исказали ове године, али опоравак је спорији него што би желели", изјавио је Динкић.

Констатујући да се индустрија врло добро опоравља, Динкић је рекао да је расла по стопи од три одсто у првом кварталу ове године.

"Посебно нас храбри што и извоз расте солидном динамиком, чак 15 одсто у првом кварталу, док је увоз пао за пет одсто", каже Динкић.

Ниво страних инвестиција је био значајно нижи због светске економске кризе и прошле године је износио око две милијарде долара.

"Кретања у првом кварталу показују да је ниво директних инвестиција благо већи него у истом периоду прошле године, тако да ће до краја године ниво страних улагања бити благо већи него прошле године", рекао је Динкић.

Потребна боља веза између образовања и реалне економије

Најновији индекс инвестиционих реформи ОЕЦД-а у овој години у Србији да још постоје области на којима треба детаљније радити, као што су заштита права интелектуалне својине и власништва и област земљишта и изградње.

Државни секретар у Министарству економије Весна Арсић рекла је новинарина, после презентације те анализе ОЕЦД-а, да се Србија још не може поредити са развијеним земљама Европске уније, али да су унапређени они фактори који се тичу спољне трговине и олакшица везаних за увоз и извоз, унапређена је област образовања, уз оцену да је неопходна боља комуникација између образовања и потреба реалне економије и предузетника.

Када је у питању пореска политика, она је предочила да је учињена значајна реформа, али да још не постоје неопходне анализе које показују како порези утичу на предузетнике.

Такође је, додала је она, учињен значајан напредак и у области бирократије, која је такође оцењена вишом оценом него раније, уз констатацију да се тој области треба значајније посветити.

"Наше институције, које се баве привлачењем страних инвестиција, као што је Агенција за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА) су на највишем нивоу" рекла је Арсић и додала да је СИЕПА оцењена оценом пет.

Весна Арсић је објаснила да се на основу те анализе ОЕЦД-а може сагледати позиција Србије у односу на осталих девет земаља Југоисточне Европе, а циљ анализе је да се упореди инвестициона клима тих земаља и да се анализирају поједини показатељи који доприносе оцени инвестиционе климе у поменутим земљама.

Анализа се, објаснила је она, ради сваке четири године и осим земаља ЦЕФТА обухвата и Румунију и Бугарску.

У њој се обрађују показатељи који говоре о инвестиционој клими, као што су промоција инвестиција, институције које се тиме баве, сметњама које инвеститори имају у земљама југоисточне Европе, људским ресурсима, бирократским процедурама, инфраструктури и заштити власничких права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво