"Епл" претекао "Мајкрософт"

Захваљујући популарности "Епловог" уређаја "ајфона", та компанија постала највећа светска сила у сектору технологије и на том месту заменила компјутерског гиганта "Мајкрософт". Прогнозира се да ће број купаца "Еплових" уређаја наставити да расте.

Произвођач рачунара "Епл" је по тржишној вредности претекао компјутерског гиганта "Мајкрософт" и постао највећа светска компанија у сектору технологије, захваљујући оптимизму инвеститора да ће број купаца за популарне "Еплове" уређаје додатно расти.

Тржишна вредност "Епла" тренутно износи 222,1 милијарду долара према "Мајкрософтових" 219,2 милијарде долара, што "Епл" такође чини другом по вредности компанијом у САД иза нафтног гиганта "Ексон мобила" са тржишном вредности од 278,6 милијарди долара.

Извршни директор "Епла", Стив Џобс, изјавио је прошлог месеца да је захваљујући великој тражњи уређаја "ајФон" профит у другом тромесечју текуће пословне године готово удвостручен, док су приходи повећани за 49 одсто.

Ти резултати не обухватају приходе од продаје минипреносивог рачунара "ајпеда", који је пуштен у продају после завршетка другог квартала.

Замена компанија на врху технолошког сектора у САД одражава промењиву срећу коју су имала та два предузећа. "Мајкрософт", највећи светски произвођач софтвера, није имао превише успеха у проширењу пословања изван оперативног система "Виндоуз" на друга тржишта, укључујући мобилне телефоне, претраживање интернета и играће конзоле.

Са друге стране, "Епл" је био на рубу банкрота кад је 1997. Џобс преузео руководећу позицију, али се од тада трансформисао из произвођача рачунара "Мекинтош" у трендсетера на пољу потрошачке електронике, избацивши на тржиште музички плејер "ајпод" 2001. године, телефон "ајФон" 2007. и рачунар "ајпед" ове године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво