Још 380 милиона евра од ММФ-а

Влада Србије и ММФ постигли договор који ће омогућити повлачење још 380 милиона евра. ММФ до јуна захтева закон о пензионом систему и смањење администрације. Договорено повећање дефицита буџета, а за најугроженије категорије становништва 6,5 милијарди динара.

После недељу и по дана преговора, Мисија Међународног монетарног фонда и Влада Србије постигли су договор о четвртој ревизији кредитног аранжмана. То ће Србији омогућити повлачење додатних 380 милиона евра за подршку девизним резеврама.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је рекла да је договорено да се повећа дефицит буџета због мањка јавних прихода, на 4,8 одсто бруто домаћег производа, са раније договорених четири одсто, пошто очекивани привредни опоравак није ишао предвиђеним темпом.

Договорено је и да се издвоји 6,5 милијарди динара за исплате најугроженијим категоријама становништва - пенизионерима, запосленим у јавним службама и сиромашним општинама. Исплатиће се, према догорвору, такође и заостале земљорадничке пензије.

У споразуму су ревидиране очекиване стопе економског раста са два одсто, на један и по проценат у овој години и на три са раније планираних четири процента у 2011. години, рекла је министарка финансија.

Циљана инфлација у овој години остаје, према речима Драгутиновићеве, на раније предвиђеном нивоу од шест одсто, плус - минус два процента,а наредне године 4,5 одсто, плус минус два.

ММФ је 15. маја 2009. године одобрио Србији нови стенд-бај аранжман у укупном износу од 2,9 милијарди евра, који ће трајати до априла 2011. године.

Средства тог кредита користе се за јачање девизних резерви, као подршка економском програму Владе Србије за умањење утицаја светске економске кризе.

Исплата бонуса

Потпредседник Владе и минситар економије и регионалног развоја Млађан Динкић оценио је да ће споразум са ММФ-ом допринети стабилности курса динара и девизних резерви земље.

Динкић је, на заједничкој конференцији за новинаре представника ММФ и Владе Србије, рекао да су девизне резерве рекордне и тренутно износе 11 милијарди евра, што је сасвим довољно да НБС може да интервенише на девизном тржишту.

Динкић је објаснио да Србија неће повлачити средства од краја јуна, када их ММФ одобри, јер тренутно имамо четири пута веће девизне резерве од укупне масе динара код грађана и банака.

Договорено је и да се омогући једнократна исплата бонуса у јавним службама у виду регреса за годишњи одмор до 5.000 динара коју неће добити помоћници министара, рекао је Динкић, и додао да ће исти износ добити и пензионери са најнижим примањима.

Динкић је додао да је за Божић предвиђена исплата још једног бонуса од по 5.000 динара што је раније већ договорено са просветом и здравством.

Министар је најавио да ће представници ММФ доћи у Београд поново у августу и изразио уверење да тада можемо очекивати другачије и боље пројекције те међународне финансијске институције.

Пакети социјалне помоћи 

Постизање споразума са ММФ-ом омогући ће реализацију пакета социјалне помоћи у укупној вредности од једне милијарде и 450 милиона динара, рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Биће издвојено 252 милиона динара за народне кухиње - 69 постојећих и 10 нових. Такође ће бити одвојен 131 милион динара за 53.300 пакета основних животних средстава и хигијенске пакете за стара лица и сеоске породице.

Предвиђена је и помоћ породицама које се налазе у такозваној сивој линији сиромаштва, односно оне које су сиромашне, али не испуњавају услове за добијање социјалне помоћи и за ту намену биће одвојено 100 милиона динара.

Предвиђено је и 400 милиона динара за социјалне услуге на локалном нивоу у 48 најнеразвијенијих општина што подразумева помоћ у кући, оснивање геронтолошких центара и помоћ деци са сметњама у развоју.

Поред тога, ова средства треба да допринесу да се у потпуности покрију предвиђени дечији додаци и породиљске накнаде за које сваке године недостаје око 500-600 милиона динара, навео је министар Љајић.

Јегер: Предлог закона о пензијама до јуна

Шеф мисије ММФ-а Алберт Јегер изјавио је да ће 2010. и 2011. бити две тешке године за грађане Србије због успореног раста и опоравка привреде и оценио да Србија мора да смањи јавну потрошњу и појача фискалну дисциплину да би тај успорени раст лакше поднела.

"Два су разлога ревидирања БДП-а са два на 1,5 одсто у овој и са четири на три одсто у идућој години - нижи обим извоза и смањен прилив инвестиција", рекао је Јегер на заједничкој конференцији за новинаре представника ММФ-а и Владе Србије.

Алберт Јегер упозорио је да уколико Србија жели успешан завршетак четврте ревизије стенд-бај аранжмана са Фондом мора до јуна да упути у скупштинску процедуру предлог Закона о пензионом систему и да смањи број запослених у државној администрацији.

Јегер је рекао да уколико Србија не испуни наведени услов Борд извршних директора Фонда, који ће заседати у јуну, неће донети позитивну одлуку о четвртој ревизији стенд-бај аранжмана.

Говорећи о курсу динара Јегер је оценио да је "пливајући" курс помогао Србији да лакше издржи негативне ефекте светске кризе и да је подстакао извоз из земље "мада сви у Србији нису били задовољни падом националне валуте".

Коначну одлуку о успешном завршетку четврте ревизије кредитног аранжмана даће извршни и управни одбори ММФ-а крајем јуна. Да би они донели позитивну одлуку неопходно је да Влада до тада Скупштини достави нови закон о пензијама и донесе одлуку којом ће убрзати смањење броја запослених у јавној управи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво