Бонуси за пензионере?

Преговори са ММФ-ом приводе се крају. Усклађивање пензија са растом плата у јавном сектору једино нерешено питање, кажу у ПУПС-у. Према незваничним информацијама, уместо повећања плата и пензија, у октобру и децембру предвиђени су бонуси од по пет хиљада динара.

Преговори између Владе Србије и делегације Међународног монетарног фонда приводе се крају, разговаром о бонусима за пензионере и запослене у јавном сектору.

Према ранијим најавама преговори Владе са ММФ-ом завршавају се данас. Према незваничним информацијама, плате и пензије остају замрзнуте, а уместо повећања, у октобру и децембру предвиђени су бонуси од по пет хиљада динара.  

Није јасно само да ли би те бонусе добили сви запослени у јавном сектору и пензионери или само најугроженији.

У оквиру разговора о реформи пензијског система, ММФ није прихватио предлог да се уведе заштитна клаузула, којом би била спречена могућност да пензије падну испод 60 одсто просечне зараде.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић очекује да ће данас бити постигнут договор са ММФ-ом и да ће та међународна финансијска институција прихватити предлог да се пензије усклађују са растом плата у јавном сектору.

Подсетивши да је то једино питање које је остало нерешено, Чолаковић је за РТС, одговарајући на питање да ли ће пензионери добити у октобру и децембру бонусе од по 5.000 динара, рекао да је предлог ресорног министарства и скупштина општина градова да сви пензионери, који имају најнижа примања, односно "испод најниже пензије", добију помоћ.

Чолаковић сматра да је реално да просечна пензија има тенденцију раста у односу на просечну плату и да би тај однос, који је сада 63,6, требало да буде до 70 одсто.

Чолаковић је уверен да ће тако и бити када се буду отварала нова радна места и повећао број запослених, односно када то дозволи економска ситуација.

Потпредседник Владе Млађан Динкић изјавио је јуче да очекује да ће преговори са Међународним монетарним фондом бити успешно окончани.

Мисија ММФ-а почела је у четвртак, 13. маја двонедељне разговоре са представницима српских власти о четвртој ревизији стенд-бај аранжмана.

ММФ је 15. маја 2009. одобрио Србији нови стенд-бај аранжман у укупном износу од 2,9 милијарди евра, који ће трајати до априла 2011. године.

Средства тог кредита користе се за јачање девизних резерви, као подршка економском програму Владе Србије за умањење утицаја светске економске кризе.

У досадашње три транше Србија је повукла око 1,3 милијарде евра из аранжмана с ММФ-ом.

1

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се