Бесповратна донација од ЕУ

Финансијски споразум Владе Србије и Европске комисије у вези са Националним програмом за Србију потписали у Нишу потпредседник Божидар Ђелић и Венсан Дежер. ЕУ одобрила Србији 28 пројеката укупне вредности 174 милиона евра бесповратних средстава.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић и шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер потписали су у Нишу финансијски споразум Владе Србије и Европске комисије у вези са Националним програмом за Србију.

Финансијски споразум се односи на прву компоненту програма претприступне помоћи, што подразумева помоћ у транзицији и изградњи институција за 2010. годину.

Из фондова ЕУ издвојено је 174 милиона евра бесповратних средстава којим ће бити финансирано 28 пројеката, речено је приликом потписивања документа.

Захваљујући на помоћи, Ђелић је рекао да бесповратна средства "покривају горуће проблеме наших грађана" и да је посебна пажња посвећена помоћи јужној и југозападној Србији.

Дежер је истакао да ће износ од 174 милиона евра помоћи бити допуњен са још 12 милиона из програма прекограничне сарадње и још 12 милиона евра из програма рада са младима.

"Потписивање споразума је знак изванредне сарадње са Владом и свим другим представницима власти у Србији", оценио је Дежер и додао да је циљ да се акције које спроводи Унија примењују у целој Србији, а не само у Београду.

Финансијска помоћ инфраструктурним пројектима

Ђелић и Дежер издвојили су неколико кључних области обухваћених споразумом и то програм подршке локалној самоуправи у износу од 31 милион евра, развоју инфраструктуре у високом образовању од 25 милиона евра, програм подршке јужној и југозападној Србији у висини од 13,7 милиона евра.

За надзор радова на изградњи путева на Коридору 10 планирано је десет милиона евра, а 10,5 милиона евра биће усмерено у програм преласка са аналогног на дигитално емитовање сигнала.

Дежер је посебно указао на изградњу инфраструктуре у енергетици и изградњи далековода од Ниша ка југу Србије и успостављању тржишта у складу са захтевима из енергетског споразума Европске заједнице.

Шеф Делегације ЕУ је истакао значај изградње путне и железничке инфраструктуре према Грчкој и Бугарској, а домаћини су га упознали са плановима измештања железничког чвора у Нишу које ће делом бити финансирано средствима предвидјеним споразумом.

Дежер и градоначелник Ниш Милош Симоновић потписали су у Нишкој млекари финансијски споразум који је подршка млекарама нишког региона у производњи млека и млечних прерађевина.

То је прва конкретизација споразума Владе Србије и Европске комисије у области безбедности хране и развоја пољопривредне производње.

Помоћ је намењена млекарарама удружених у "Кластер сирева југ" у износу од 300.000 евра, речено је приликом обиласка Нишке млекаре и потписивања споразума.

Сви пројекти су од директне користи за економски развој Србије, процес европске интеграције и свакодневни живот грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво