"Мањети Марели" у Крагујевцу

Споразум о изградњи нове фабрике "Мањети Марели" у Крагујевцу потписали министар економије Млађан Динкић, председник италијанске фабрике "Мањети Марели" Еуђенио Разели и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. "Мањети Марели" планира да запосли 400 људи.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, председник италијанске фабрике "Мањети Марели" Еуђенио Разели и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић потписали су споразум о изградњи нове фабрике "Мањети Марели" у Крагујевцу.

"Мањети Марели" је у власништву "Фијат групе" и поседује 77 производних погона у 16 земаља.

Споразум предвиђа изградњу потпуно нове фабрике, која ће почети да ради следеће године. Планирано је да "Мањети Марели" у Србију инвестира око 60 милиона евра и да запосли око 400 људи. Фабрика ће производити делове за 200.000 возила годишње.

Уговор је потписан у Београду, у оквиру Прве међународне инвестиционе конференције у ауто-индустрији Србије. Влада Србије обезбеђује бесповратна средства у износу од 10 милиона евра и субвенције од 800 евра, по сваком новозапосленом раднику.

"Следеће године сигурно ћемо имати нови модел возила који ће се производити у Крагујевцу, јер се сарадња са "Фијатом" појачава, а Србија постаје центар аутомобилске индустрије Југоисточне Европе", изјавио је министар економије Млађан Динкић.

Динкић је истакао да је још важније што су представници "Фијата" најавили да ће, до 2013. године, у Србији произвести компоненте за "фијат пунто" у вредности од милијарду евра, док ће укупан извоз "фијатових" аутомобила из Србије достићи 1,5 милиона евра.

"То је шанса да се промени структура српске привреде од увозно орјентисане ка извозној, а подстицаји које даје српска влада, а који су најповољни у Југоисточној Европи, вишеструко ће се исплатити", истакао је Динкић.

Сарадња са локалном самоуправом

Само са "Мањелијем" је потписан директан споразум, док ће остале добављаче бирати сам "Фијат", а и распоред тих фабрика. Влада ће покушати да пронађе што више произвођача компоненти ван Крагујевца, у местима где нема толико иностраних инвестиција, истакао је министар економије.

Динкић је подсетио да је "Фијат" у децембру уплатио 100 милиона евра, а пре тога инвестирао у адаптацију фабрике и додао да се сада ради на пројекту модернизације фабрике који је нешто каснио због кризе, али сада је добио "врло повољно убрзање".

Град Крагујевац обавезао се да ће инфраструктурно опремити земљиште и обезбедити локалне пореске олакшице.

На скупу учествује око 150 компанија из Европе, Кореје и Сједињених Америчких Држава, од чега 55 из Италије и 38 из Србије, рекао је Динкић.

Потпредседник "Фијат групе" Алфредо Алтавила изјавио је да је Србија кључна у стратегији развоја "Фијата", и то у области производње и дистрибуције.

Осим локалних самоуправа, Влада је припремила пакет инвестиционих подстицаја за компаније које су заинтересоване да своју производњу прошире и на Србију и да у будућности сарађују са "Фијатом".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво