"Југо" и евро поделили судбину?

Драматична порука немачке канцеларке да ће, ако пропадне евро, пропасти Европа, узбуркала светско тржиште. Амерички аналитичари упоређују судбину евра са "југом", док европски стручњаци уверавају грађане да евру не прети опасност.

У јеку дужничке кризе, у Европи се све чешће питају - шта ће бити са европском валутом? Евро је прошле недеље према долару пао на најнижи ниво у последње четири године.

И док аналитичари преко океана упоређују судбину евра са аутомобилом "југо", европски стручњаци уверавају грађане да евру не прети опасност и да је његово слабљење добро за извоз и туризам на Старом континенту.

Порука немачке канцеларке да ће, ако пропадне евро, пропасти Европа, узбуркала је духове на светском тржишту.

Ништа мање драматично није било ни признање првог човека Европске централне банке да је Европа у најтежој ситуацији од Другог, а можда и Првог светског рата.

Према речима аналитичара Алека Јанга, "неопходан је уједињени европски фронт, који ће спроводити кредибилне мере штедње и смањивати буџетске дефиците".

"Само суштинске реформе могу да подстакну раст евра", оцењује Јанг.

Од избијања грчке дужничке кризе, евро незаустављиво пада. Почетком јануара, однос евро-долар био је 1 према 1,43, а у среду је пао на најнижи четворогодишњи ниво од 1,22 долара.

За одбрану европске валуте државе еврозоне издвојиле су 750 милијарди евра, али заузврат траже кажњавање одговорних.

ЕУ мерка казнене мере

Председник Европског савета Херман ван Ромпај каже да су се министри финансија Европске уније "сложили да је неопходно установити принцип кажњавања, од финансијских санкција до других видова казнених мера".

А те друге казнене мере, како се шушка у финансијским круговима, могле би ићи од одузимања права гласа до избацивања непослушних из еврозоне.

Немачка, која за одбрану евра издваја чак 148 милијарди евра, отишла је и корак даље. Због сумње да иза грчке кризе стоје англосаксонски инвестициони фондови, забранила је ризичне берзанске кладионице на туђе хартије од вредности.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је свима јасно да морамо брже да регулишемо наше тржиште.

"За нас у Немачкој то је од посебне важности", истиче Меркелова.

Једнострана одлука Берлина изазвала је негодовање европских партнера, посебно Лондона који сматра да за кризу нису одговорни инвестициони фондови, већ презадужене државе еврозоне.

Камерон за стабилан евро

Британски премијер Дејвид Камерон каже да "Британија није члан Еврозоне, али жели да евро буде снажан и стабилан, јер 50 одсто трговинске размене има са земљама Еврозоне".

Насупрот премијеру, британски аналитичари тврде да је евро мртав и да су за то, како кажу, криви лењи Медитеранци, који су годинама живели на рачун вредних и штедљивих грађана северне Европе.

Са тим се не слаже један од највећих заговорника уједињене Европе и монетарне Уније.

Бивши председник Француске Валери Жискар д'Естен тврди да је реч о драматизацији, имајући у виду да евро није омиљен на великим шпекулативним тржиштима, у Њујорку и Лондону.

"У медијима се стално напада евро, али евро није у опасности. Два главна задатка за Еврозону јесу довођење у ред јавних финансија и борба против шпекулација, за шта је неопходна усаглашена акција Немачке и Француске", оцењује бивши председник Француске.

Слаб евро ипак има и своје добре стране. Повећаће конкурентност европске привреде и број туриста из Кине и Америке, сматрају економисти, али упозоравају да ће највећи изазов за Еврозону бити држање инфлације под строгом контролом.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара