Логистички центар Сува лука прати привредни раст Србије – повећава капацитет осам пута

У Батајници је отворен интермодални терминал, први логистички центар који комбинује друмски и железнички саобраћај у Србији. У његову изградњу уложено је 15,5 милиона евра, а 90 одсто средстава је дала бесповратно ЕУ.

"Сува лука" у Батајници није највећи заједнички пројекат Србије са Европском унијом, али је значајан јер ће допринети развоју српске логистике, искоришћавању свих путева који се граде, развоју железничког транспорта и на крају, привредном расту.

"Од 2000. до данас, без овог последњег гранта који износи 610 милиона евра за изградњу брзе пруге према Нишу, добили смо 550 милиона евра гранта од ЕУ у области транспорта. То значи са ових 610 милиона тај износ ће прећи милијарду евра. И то је новац који смо добили за развој нашег транспортног система. Ми смо захвални ЕУ на томе и то нам даје наду да нас ЕУ види као део, као свој део", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Терминал се простире на 15 хектара. Моћи ће да се складишти 906 контејнера. Поред утовара и истовара, на терминалу ће моћи да се припреми и документација, прегледа и оцарини роба.

Посебно је значајно што је повезан са главним друмским правцима који воде ка Будимпешти, Бечу, Загребу, Љубљани, Скопљу, Солуну, Софији и Истанбулу. То може да капацитете са 10.000 контејнерских јединица повећа на 80.000.

"Наша процена је да ће транспортни капацитети Србије порасти најмање осам пута у наредних 10 година. То значи да је ово само један корак на путу. Ми видимо кораке на север ка Новом Саду, Суботици или на југу ка Нишу. А можда, ако будемо добро радили и ка другим лукама попут луке Бар", истиче европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Европски комесар Вархељи обишао је и завршне радове у згради Палате правде у Новом Саду. Почела је да се гради 2021. године, површине је око 10.000 квадратних метара.

Изградњу овог енергетски ефикасног објекта, Европска унија финансирала је са више од 13 милиона евра, док је за опремање из буџета Србије издвојено око 950.000 евра.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије