Србија формално изашла из кризе

Србија је формално и статистистички изашла из кризе, али се то још не осећа у животном стандарду, рекао премијер Цветковић. Прави опоравак тек после привредног раста, поручио премијер.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је Србија формално и статистички посматрано изашла из кризе, пошто је раст бруто домаћег производа (БДП) у првом тромесечју био око један одсто, али да се то још не осећа у животном стандарду грађана.

Цветковић је истакао да ће прави економски опоравак у Србији настати са значајнијим привредним растом и прекидом пораста незапослености.

Премијер је, на предавању слушаоцима Школе националне одбране у касарни "Бањица 2", рекао да је један од највећих текућих проблема у нашој земљи незапосленост, која је и даље присутна, иако се смањује темпо раста броја особа без посла.

Цветковић је подсетио да је Србија у кризу ушла са вишом стопом незапослености него у другим земљама, од око 14,5 одсто, а, према његовим речима, током кризе незапосленост је порасла за око три одсто.

Премијер је нагласио да је стратешки проблем Србије и неадекватна структура привреде која би у већој мери требало да се заснива на производњи размењивих добара, а не на услугама и неразмењивим добрима.

Председник Владе је подсетио да је у 2010. години планиран привредни раст од два одсто, а у 2011. економска експанизија од три до 3,5 процената.

"Иза тога очекује се да се привредни раст у Србији стабилизује на пет до шест одсто годишње, што би био врло добар раст", указао је Цветковић, истичући да то значи да ће се Србија 2012. године вратити на више стопе раста.

"Деевризација" задатак Владе

Говорећи о курсу домаће валуте, премијер је истакао да проблем није нестабилност динара, већ превелика "евризација" у Србији, односно "скривени двовалутни систем", због чега Влада ради на процесу "деевризације" и подстицања динарских кредита и динарске штедње.

Цветковић је истакао да, рецимо, Пољска, није имала пад БДП-а у време економске кризе захваљујући томе што је девалвирала националну валуту, а становници Пољске то нису осетили јер се задужују у домаћој валути, а не узимају кредите индексиране у еврима.

Премијер је подсетио да је Србија у 2008. години имала платнобилансни дефицит од 17 одсто БДП-а, који је лани смањен на шест одсто БДП-а.

Буџетски дефицит је у 2009. био 4,2 одсто вредности БДП-а, а привредни пад око три процента.

Цветковић је истакао да је општи циљ Владе да Србија постане земља са развијеном привредом и демократијом, а такође и држава социјалне правде. Наведени циљеви се не достижу у оквиру мандата једне владе, али служе као врста путоказа где земља треба да се креће, рекао је премијер.

Полазници Школе националне одбране постављали су премијеру Цветковићу питања и о смањењу трошкова буџетских корисника, раду Државне ревизорске институције, процесу јавних набавки.

Школа националне одбране представља највиши облик усавршавања официра за најодговорније дужности у систему одбране. Предавању су присуствовали и министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво