Уочи доласка ММФ-а

Теме предстојећих разговора мисије ММФ-а са представницима Владе Србије биће усклађивање раста пензија и Закон о фискалној одговорности, сапштавају из НБС. Инсистирање на одмрзавању плата и пензија би угрозило преговоре, сматрају стручњаци.

Мисија Међународног монетарног фонда боравиће у Београду од 13. до 26. маја, а званични разговори са представницима Владе почеће 17. маја у Народној банци.

Највише ће се разговарати о новом начину усклађивања раста пензија и о Закону о фискалној одговорности, сапштавају из Народне банке.

Србија је до сада за јачање девизних резерви, од одобрених 2,9 милијарди евра повукла 1,3 милијарде.

Строга монетарна политика, економска криза и замрзавање пензија и плата у јавном сектору успорили су раст цена, каже гувенрер у оставци Радован Јелашић и процењује да ће инфлација наставити да пада и да ће у јуну највероватније бити око три и по процента, што је знатно мање од планираног.

"Девизне резерве су на рекордном нивоу од 11 милијарди евра. У преговорима са ММФ-ом неће бити приче о томе како ћемо повући додатна средстава, већ како их нећемо повући, пошто је очито да Србији нису ни потребна", каже Јелашић.

Одмрзавање плата и пензија би угрозило преговоре

Стручњаци економског института кажу да је Завод за статистику преурањено и на основу непотпуних података изнео оцену о изласку Србије из рецесије и да би преговоре са ММФ-ом могло да угрози инсистирање на одмрзавању пензија и плата.

"Наш став, а то је био и чврст став ММФ-а, јесте да плате и пензије не треба одмрзавати. ММФ је одредио границе буџетског дефицита Србије у овој години, а на Влади је било како ће распоредити приходе и расходе у том оквиру и она се определила да не повећава порез на додату вредност већ да замрзне плате и пензије", каже економиста Стојан Стаменковић.

Заменик директора Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић каже да је Влада испунила већину захтева ММФ-а и смањила јавне расходе за 90 милијарди динара.

У Министарству рада и социјалне политике и Инспекторату рада отпуштен је 61 радник.

"Истина је да се на нивоу целе администрације касни у односу на предвиђени рок који је негде у фебруару, али с обзиром да се ради о осетљивој ствари и судбинама људи и њихових породица свако се труди да не направи неку велику грешку и ја у томе видим разлог за ово кашњење", наводи министар рада и социјалне политика Расим Љајић.

У Министарству финансија које надзире смањење администрације кажу да још немају комплетне податке. Знају да су управни окрузи смањили број запослених за 52. Да је 16 министарстава отпустило 406 чиновника.

Шест министарстава није доставило податке јер није истекао рок од 2 месеца у којем отпуштени имају право жалбе. Исти је случај и са 25 општина док су остале завршиле посао и смањиле број чиновника за 1.232.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво