Антикризне мере Владе

Уколико се криза из Грчке прелије у Србију, Влада ће имати спреман нови антикризни пакет закона, изјавила министарка финансија Диана Драгутиновић. Антикризне законе Скупштина треба да усвоји у јуну. Аналитичари кажу да време истиче и да Влада мора да пожури.

Влада ће имати спреман нови антикризни пакет закона, уколико се кризаиз Грчке прелије у Србију, изјавила је министарка финансија Диана Драгутиновић, али и додала да су банкарски и финансијски сектори Србије веома ликвидни и стабилни, тако да не би требало да има разлога за бригу.

Антикризне законе Скупштина би требало да усвоји у јулу и према речима министарке, сличне мере предузимају и друге земље.

Министарка финансија није изнела детаље антикризног пакета закона, који ће послужити као појас за спасавање у случају да се грчка криза прелије и у Србију, али је рекла да је реч о новом системском закону о кризи и променама закона о банкама, Агенцији за осигурање депозита и о осигурању штедње, који ће омогућити Влади да веома брзо реагује.

"Та група закона неће се примењивати у нормалним временима, али ако дође до финансијске кризе ступа на снагу такав један закон", рекла је министарка финансија Диана Драгутиновић.

Чекујући више информација шта би ти закони конкретно променили, аналитичари у првим коментарима упозоравају на то да би Влада требало да пожури, а не да се чека још два месеца.

Важно је, кажу, да се, без обзира на ове кризне законе, што пре усвоји оквир који ће смањити апетите политичара за потрошњом и задуживањем.

Реч је о Закону о фискалној одговорности у коме ће писати црно на бело - колико земља сме да се задужи, колико сме да потроши из буџета, на шта ће све да троши, колике приходе очекује и колики мањак у каси је дозвољен.

Прецизно регулисани трошкови 

Уредница магазина "Економетар" Радојка Николић каже да ће тиме трошкови бити врло стрикно и прецизно регулисани.

"Нема преливања средстава из једне колоне у другу, пластично речено. Нема грешака књиговођа, у смислу да ли је нешто погрешно прокњижио. Практично, нема пресипања из левог у десни џеп", рекла је Николић.

Иако је таква финансијска дисциплина у Србији неопходна, стручњаци упозоравају на то да, имајући у виду колико политичари воле да троше, а посебно пред изборе, Србији прети опасност да овај закон остане само слово на папиру.

"Правно гледано, уколико постоји воља да се та правила прекрше, већина увек може да промени и Закон о фискалној одговорности у доба када доноси Закон о буџету којим жели да потроши и више него што је законом предвиђено", рекла је директор Транспарентности Србије Немања Ненадић.

Доношење Закона о финансијској одговорности један је од услова који је ММФ поставио пред нову контролу кредитног аранжмана, а која почиње идуће недеље. Тада ће се од ММФ-а чути  коментари на предлог Владе и на најављени антикризни пакет мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво