Цефта укида привилегије

Домаћа предузећа изгубила привилегије на тендерима за јавне набавке у Србији. Укидањем привилегованог положаја за домаће компаније, надлежни очекују уштеде у буџету.

Домаћа предузећа више немају никакву предност у односу на фирме које долазе из околних земаља, чланица Цефте. Наиме, 1. маја укинуто им је право да и са 20 одсто скупљом понудом у односу на фирме из иностранства добију посао. Истовремено и српске фирме под истим условима могу да учествују на тендерима у региону као фирме из тих земаља.

Од сто јавних набавки, у Србији је у просеку, само једну добијао страни понуђач. Укидањем привилегованог положаја за домаће компаније, надлежни очекују уштеде у буџету.

Светлана Ражић из Управе за јавне набавке очекује да ће то довести до већег броја понуда на нашим тендерима.

"Повећаном конкуренцијом имаћемо бољу вредност за новац, нудиће се квалитетнија роба која ће можда бити и јефтинија од домаће, или ће бити њихова вредност иста, биће отворено такмичење", рекла је Ражићева.

Цефта споразум о слободној трговини потписале су Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Албанија, Молдавија и УНМИК- у име Косова.

У те земље више извозимо, него што увозимо, па смо прошле године остварили суфицит од 1,37 милијарди долара. Уз либерализацију јавних набавки, резултат би могао бити још бољи.

"Чињеница да је БИХ трећи пословни партнер у размени са свим земљама, укаyзје да ће укидање привилигија  дати предност нашим фирмама за учествовање на тендерима, превасходно у Бих, а генерално у оквиру Цефта", рекао је Петар Николић из Регионалне привредне коморе Ваљево.

Домаћи произвођачи кажу да су неформална ограничења највећа препрека у регионалној сардњи.

"Цефта ће бити онолико добра колико га буду поштовале чланице. Сигуран сам да Хрватска неће, као што ни није ни до сада поштовала тендере. Велики су локал патриоте. Условаљавају чак да превод буде оверен од нотара", каже Миодраг Николић из предузећа "ФЕМАН" из Јагодине.

Због кризе, готово све земље доносе нова правила којима штите своју привреду - ангажовање домаћих предузећа најчешће је услов да страна фирма добије посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво