Падавине спасиле пшеницу

Киша спасила добар део очекиваног приноса пшенице јер су падавине помогле у последњој вегетатвиној фази хлебног жита. Жетва почиње за двадесетак дана, у оптималном року.

"Обилне кише ових дана стигле су усевима у последњи час и сигурно су, после дуготрајне суше, спасиле добар део очекиваног приноса пшенице", изјавио је професор др Мирослав Малешевић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду.

"Иако су падавине за поједине парцеле под хлебним житом ипак закасниле, на већини површина оне ће знатно помоћи да се зрно боље 'налиje' у последњој и најосетљивијој вегетативној фази а тиме и да буду бољи приноси", рекао је Малешевић.

Временске прилике ових дана допринеће да се, за раније најављена жетва него обично, помери ка оптималним роковима, тако да се очекује да би комбајни у пшенична поља северног Баната могли да уђу половином овог месеца а масовнија жетва, на укупно 580.000 хектара у Србији, требало би да почне од 20. до 25. јуна.

"Озими јечам је практично достигао пуну зрелост и жетва те стрнине могла би да крене убрзо, чим се земљиште просуши", напоменуо је Малешевић.

Малешевић је оценио да су падавине, којих је било од 20 до 100 литара по квадратном метру у зависности од региона, одличан ефекат имале и на пролећне ратарске културе, али би могле да допринесу и развоју корова и болести биљака тако да би ратари требало да предузму одговарајуће мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 14. мај 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом