Станови најскупљи у Београду

Нови станови у Београду и до 10 пута скупљи у односу на оне у другим градовима у земљи. У мањим градовима у Србији цена квадрата је око 450 евра док цена квадратног стамбеног простора у центру главног града кошта чак 4.000 евра.

У Београду цене станова двоструко су више од цена станова у неким европским престоницама. И поред прескупих стамбених кредита, који су већини грађана недоступни, и цени квадрата која превазилази куповну моћ становништва, потражња за становима и даље је већа од понуде.

Од тренутно најуноснијег посла, зидања станова, највише користи имају инвеститори, пре свих, они који граде у центру престонице. Цена градње готових станова у различитим градовима у Србији, разликује се и до десет пута.

Цена за квадрат стамбеног простора у Београду је од 1.000 евра у приградским насељима, до чак 4.000 евра у центру града. За разлику од градитеља у престоници, који тврде да цене не могу да буду ниже, инвеститорима у мањим градовима исплати се да станове продају и по 450 евра за квадрат, и да притом зараде.

Инвеститор фирме "Рајд" из Пирота Братислав Илић рекао је да квадрат стамбеног простора у том граду у првој зони кошта од 550 до 650 евра, док за другу зону треба издвојити од 450 до 650 евра.

Вељко Вулић из фирме "Поглед" каже да је цена стана у самом центру Јагодине са урачунатим ПДВ-ом и "кључ у руке" око 650 евра. Према његовим речима и поред ниске цене продаја станова је опала.

Највећа потражња за становима је у Београду, јер у њему живи више од 100.000 грађана који нису решили стамбено питање. Ипак, масовне градње нема, јер инвеститори тврде да им се то не исплати. Зато се одлучују за градњу мањих стамбених зграда на приватним парцелама, или за градњу тржних центара.

"Разлози за то су да су инвеститори наишли на проблем пре свега високих комуналних услуга који се наплаћују код станова, с друге стране имају и проблем око добијања дозвола и терћи проблем банке недовољно прате ову врсту изградње", рекао је Топлица Спасојевић из ИТМ групе.

Високе цене - велики профит

Због скупог грађевинског земљишта и накнада за његово уређење и страним инвеститорима више се исплати да граде пословне просторе, а не станове.

"Сигурно да би они са својим технологијама и кредитним линијама градила и јефтиније станове него што су сада овде по оваквим ценама. Држава је та која треба да повуче потезе и да им омогући својим мерама да дођу на ово тржиште", рекао је Горан Родић из Привредне коморе Србије.

У протеклих 20 година, кажу градски челници, није обнављана инфраструктура, и као таква не може да поднесе терет нових објеката. Нова градња захтева и додатна улагања у комунално опремање, па због тога, објашњавају, накнада за уређење градског грађевинског земљишта не може да буде нижа.

Градски архитекта Београда Дејан Васовић рекао је да су цене станова у Београду изузетно високе и у тим ценама је урачунат велики профит оних који граде. Није се сложио да је разлог високе цене станова, висока цена инфраструктуре.

И док се инвеститори жале да тешко долазе до дозвола за градњу, њихов број непрестано расте. У агенцијама за некретнине кажу да су престонички инвеститори у повлашћеном положају: не плаћају порез на капиталну добит, све што треба да плате држави, кроз цену стана, пребацују на терет купаца, од којих новац за градњу станова добијају унапред.

Ипак, познаваоци тржишта некретнина сматрају да држава може да утиче на цене станова масовном градњом и подстицањем страних банака да снизе камате на стамбене кредите, какве имају у матичним земљама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара