Виши ПДВ - нижи стандард

Уколико потези Владе не дају резултате, крајња мера повећање ПДВ-а. Привредници незадовољни, кажу да проценат повећања више нe звучи много, али да би га грађани сасвим сигурно осетили кроз веће ценe.

У последњих пет дана министарка финансија и гувернер су најавили могућност повећања ПДВ-а са 18 на 19 процената. То су навели као крајњу меру, уколико до тада потези Владе не дају резулате и ако се смање приходи у буџету. Привредници кажу да проценат више на звучи много, али да би га грађани сасвим сигурно осетили кроз веће ценe.

Одлука о повећању ПДВ-а зависи од тога колико се новца слије у буџет у прва три месеца.  Раније је речено да су приливи нижи од планираних, мада министарка финансија Диана Драгутиновић каже да се чекају коначни резултати.

"Треба нам један период да видимо да ли ће се наши приходи остварити, уколико се то не деси, уколико у јулу будемо имали мање приходе него што смо планирали, онда ћемо предузети мере. Значи увек ће те мере бити на страни расхода, а као последња мера коју Влада жели да уради је повећање ПДВ-а ", каже Драгутиновић.

На сам наговешатај ПДВ-а већег за један проценат, привредници незадовољно одмахују главом.

С обзиром на то да се највећи део кућног буџета издваја за храну, произвођачи кажу да би у том случају раст цена био неминован.

"Један проценат звучи као да је мало, али у укупном скору то није мало. Не може се рећи у овом тренутку да ли би то повећање било пет или десет процената", сматра Раде Прибићевић из "Денјуб фуд групе".

И у грађевини, где је сезона почела, већ имају рачуницу негативног утицаја повећања ПДВ-а.

"Тврдим да ГИК Банат односно област грађевинарства, неће моћи да поднесе тај један проценат", каже Славко Звекић грађевинског преудузећа "ГИК Банат".

То што се размишља о повећању ПДВ а, економисити виде као покушај државе да се на време припреми за најгори сценарио, односно даљи пад привреде.

"Нешто ће непопуларно морати да се ради, па је ова мера можда најмање болна. Оно о чему треба размишљати јесте да ли да се иде на линеарно повећање пореза на додату вредност или евентуално правити разлику између неких основних производа и луксузних производа", каже Владимир Вучковић, професор на Мегатренд универзитету.

И у Хрватској Влада је најавила да као део антирецесионих мера буде повећан ПДВ са 22 на 23 одсто. То је поделило јавност, а аргумети су слични као и у Србији. Тамошњи стручњаци сматрају да хрватска Влада неће моћи да се носи са кризом и обавезама без повећања пореза.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије