Међународни скуп о социјалној правди

Солидарност је један од кључних предуслова за успех друштва у превазилажењу кризе, рекао председник Владе Мирко Цветковић отварајући министарску конференцију "Социјална политика у светлу социјалне правде". Решење за излазак из кризе мора се тражити у структуралним реформама, поручио последњи премијер СФРЈ Анте Марковић.

Београд је домаћин међународне министарске конференције "Социјална политика у светлу светске економске кризе".

Премијер Србије Мирко Цветковић је, отварајући конференцију, рекао да је солидарност један од кључних предуслова за успех друштва у превазилажењу кризе.

Цветковић је нагласио да ће инсистирати да влада у том сегменту буде пример другима, подсетивши да је Скупштини Србије упућен предлог закона којим се, кроз смањење натпросечно високих плата у јавном сектору, обезбеђују иницијална средства за фонд за одбрану од економске кризе.

Премијер је рекао да се очекује да ће почетна средства тог фонда износити око две милијарде динара.

"Основу за успешно спровођење мера за борбу против кризе подразумева и развијен социјални дијалог. Ова влада је обновила рад Социјално-економског савета и даће пуни допринос његовој даљој афирмацији", нагласио је Цветковић.

Цветковић је оценио да је у решавању проблема изазваних кризом, са којима се данас суочава свака земља, кључно питање како у условима глобалног пада привредне активности очувати радна места, животни стандард грађана и истовремено обезбедити адекватну подршку социјално угроженим категоријама становништва.

Према речима премијера, јасно је да не постоје универзална решења пошто привреда сваке земље има своје специфичности, али у томе непроцењиви допринос има размена искустава, као што је данашња конференција у Београду.

Влада Србије од октобра прошле године у континуитету спроводи активне мере за очување животног стандарда грађана, подсетио је Цветковић, и навео да је Влада до сада издвојила око два одсто бруто домаћег производа за буџетске подстицаје расту привредне активности.

Марковић: Криза је последица кризе капитализма

На скупу се учесницима обратио и некадашњи премијер СФРЈ Анте Марковић, коме је то први јавни наступ после 17 година на просторима бивше Југославије, а његово обраћање пропраћено је бурним апалузом око 100 учесника конференције.

Последњи премијер некадашње СФРЈ изјавио је да је глобална економска криза "израз кризе капиталистичког система" и да се решење мора тражити у структуралним реформама.

Марковић је рекао да се не може очекивати да ће се из кризе брзо изаћи, да је то могуће само привремено, али да ће то још више ојачати монопол.

Према његовим речима, у последњих тридесетак година кризна жаришта су решавана, али је такав приступ јачао глобализацију и учврстио елементе монополизма у целом свету.

"Из тога произилази суштина онога што се сада дешава", истакао је Марковић.

"Ако се не буду схватили узроци кризе, она се неће моћи решити. Крпљење решења значи само одлагање система кризе", рекао је Марковић.

Марковић је истакао да нема ефикасне социјалне политике без раста и развоја и формирања нових вредности и оценио да се у региону може отворити простор за нови раст и развој.

"Зашто се не би могло разговарати о одређеној врсти царинског бенефита да наше јавне привреде ојачају, да међусобно више продају и купују", упитао је Марковић и навео да у региону постоје неискоришћени ресурси, на пример у области енергетике, пољопривреде и туризма.

Марковић је рекао да је задовољан што се после доста година одсуства из Београда среће са многим пријатељима "са којима је делио добро и зло".

Марковић је додао и да се председник Србије Борис Тадић пуно ангажовао да дође у Србију и да је са њим синоћ разговарао и пренео да су се сагласили у вези са узроцима економске кризе.

Криза намеће потребу јачања регионалне сарадње

На скупу у Палати Србије шеф делегације Европске комисије у Београду Жозеп Љоверас истакао је значај размене искустава земаља региона и изразио спремност ЕУ да помогне Србији у превазилажењу последица кризе.

Љоверас је рекао да најугроженији слојеви друштва не треба да сносе највећи терет кризе и истакао значај социјалног дијалога у Србији.

Директор канцеларије Фондације "Фридрих Еберерт" у Београду Михаел Ерке подржао је став последњег премијера СФРЈ Анте Марковића да структурне реформе у друштву морају да иду одоздо и подвукао да ни једна држава у свету неће моћи сама да преваздије последице кризе.

Словеначки министар рада Иван Светлик рекао је да у овом тренутку треба искористити чврсте везе у региону и додао да Словенија први пут после 20 година бележи негативне резултате у привреди и пад привредног раста од четири одсто.

Организатори конференције су Министарство рада и социјалне политике Србије, немачка Фондација "Фридрих Еберт" и Центар за регионализам из Новог Сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије