Порез одређује локација

Власници станова још не знају шта их тачно чека следећег месеца, када дообију ново пореско решење. Упуства за нови обрачун пореза упућена локалним управама прихода. Због пореске основице у коју сада улази реална тржишна вредност, порез већи око 20 одсто. Од локације ће углавном зависити висина пореза.

Власници моторних возила и дебљих платних коверти немају дилему како ће бити опорезовани. Међутим, власници станова још не знају шта их тачно чека следећег месеца, када добију ново пореско решење.

У Министарству финансија кажу да су упуства за нови обрачун пореза већ упућена локалним управама прихода и да ће "због пореске основице у коју сада улази реална тржишна вредност, порез бити већи око 20 одсто".

Ко ће и како утврдити тржишну вредност стана још не желе да коментаришу у београдској Управи прихода јер им, кажу, до почетка празника, нису стигла упуства за обрачун пореза.

Несумњиво је да на основу плаћања при куповини стана, најтачније податке о тржишној вредности има Пореска управа. Како локација највише утиче на цену, од тога ће углавном зависити и висина пореза.

"Ово је био брз кратак начин да се дође до повећаних прихода који ће припасти локалном нивоу, а не центалном буџету Србије", каже министарка финансија Диана Драгутиновић.

С обзиром на то да су мерама Владе смањена буџетска давања општинама, очекује се да ће оне, ради боље наплате, ажурирати евиденцију некретнина.

Познаваоци тржишта кажу да би тај порез највише могао да изненади оне који су, не тако давно, били поносни због тога што цена квадрата у њиховом крају вртоглаво расте.

Александра Кон из агенције за некретнине сматра да ће држава водити рачуна шта је реално, а шта није.

"Кад смо их ми убеђивали да то није реално и да ви просто не можете да очекујете да добијете 2,5 хиљаде за стан који се налази у блоку 63, они су викали, а на Новом Београду цена је нагло скочила", каже Кон. 

У центру града цене квадрата увек су биле високе, али је у пореском решењу тржишна вредност незнатно већа него за станове у другим деловима града.

Због старости зграда, порез у центру некада је и нижи. На пореску основицу утиче и то колико чланова домаћинства живи у стану.

Најава повећања пореза, за 20 одсто у просеку, не открива много о томе колики се распон пореског оптерећења може очекивати. Извесно је да Пореску управу, Завод за статистику и локалне управе прихода, после празника, чека много посла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара